Črna vila


Črna vila Vila na obrobju Ljubljane, skrita med stanovanjskimi hišami, je nekaj posebnega. In hkrati povsem običajna hiša, ki varuje svoje lastnike, jih razvaja z udobjem in lepoto interjerja ter ščiti pred neželenimi obiskovalci in radovedneži.

Težko ostane neopažena, saj že s svojo zunanjostjo izžareva luksuz – njena obleka iz keramične obloge ustvari toplino v kombinaciji z macesnovim lesom. Vila ponosno nosi svoje ime in se odeta v črnino ponoči skrije, podnevi pa skrka svetlobo in toploto, ki jo skozi velike steklene površine podarja svojim lastnikom.

Vila je kompozicija nižjega in višjega kubusa, ki s konzolnimi previsi omogoča pokrite zunanje prostore, s tem pa zabriše prehode med notranjostjo in zunanjostjo.

Eleganca je tukaj močno poudarjena; tako zunaj kot v notranjosti objekta. Sodobni arhitekturni prijemi ustvarjajo kakovostno bivanje znotraj, na dvorišču in v objektu za sproščanje, kjer so prav tako poudarjeni naravni materiali in dizajn, dovršen do najmanjše podrobnosti.

V pritličju je prostoren dnevni bivalni prostor, odprt na vse strani. Ponuja pogled na vrt, v zgornje nadstropje in v nebo. Dvojno višino prostora namreč zaključuje v streho vgrajen svetlobnik, ki omogoča zenitalno dnevno osvetlitev.

Notranjost dnevnega prostora je bela na mestih, kjer v hišo prodira večja količina svetlobe, in črna, ki ločuje bivanjski del od zasebnega z avdio- in video opremo.

Iz velikega in svetlega dnevnega prostora se povzpnemo po stopnicah v visokem centralnem prostoru v pregleden hodnik zgornje etaže, ki se razširi v nišo za igranje in zabavo s prijatelji, pri tem pa nas spremlja čudovit razgled na vrt in bližnjo okolico.

ČRNA VILA

arhitekturni biro: Demšar arhitekti / Gašper Demšar, Miha Maček
arhitekta: Gašper Demšar, Miha Maček
sodelavci: Martin Pegan, Stanko Novak, Maja Tasič Demšar
leto zasnove: 2010
leto izvedbe: 2011
bivanjska površina: 300 m2
fotografije: Mateja Jordovič

Galerija slik  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave