Hiša kot umetnina I: Hiša na otočku


Hiša kot umetnina I: Hiša na otočku Bivanje v individualni arhitekturni mojstrovini je za razliko od tipskega projekta povsem drugačna izkušnja. Že izbira nestandardnih, lokalnih in po meri prirejenih materialov ali notranja oprema najvišjega razreda poskrbijo za visokokakovostno izkušnjo. V sklopu Hiša kot umetnina vam prikazujemo sodobne arhitekturne prakse, ki dokazujejo, da je vse mogoče... Tako kakor tale hiša na otočku.

"Kleine Rieteiland" na Ijburgu v okolici Amsterdama je otok, obkrožen z vodo, ki predstavlja mejo z južnim Diemerparkom. Osrednja ulica na otoku je na obeh straneh obdana z dolgo vrsto zasebnih domov. Znotraj dobro definiranih urbanih pogojev ima vsaka hiša svojo arhitekturo. Hiša na zemljišču 75 je nastala v tesnem sodelovanju med naročnikom in arhitektom, zasnovana pa je na kontrastu med zaprtim interjerjem in zunanjostjo, ki jo opredeljuje pokrajina. Na ulični strani ima hiša vhodno teraso z zaprto fasado iz lahke opeke v kombinaciji s prefabriciniranimi betonskimi pasovi. Za to frontalno fasado se hiša odpira proti soncu, ponuja pa se tudi prelep razgled čez vodo. 

Stavba sledi obrisu profila oziroma roba otoka, z drugo teraso v kletni ravni, ki jo dopolnjuje podzemna etaža s spalnico. Ta kletna terasa predstavlja središče hiše in omogoča prehod dnevne svetlobe globoko v notranje prostore. Na dvoriščni strani diagonalni pogled čez teraso poveže spalnico in študijsko sobo s kuhinjo in dnevno sobo. Neposredno ob terasi se nahaja kuhinja, jedro dnevnega družinskega življenja. Fiksni notranji elementi, kot so kuhinjske omare, električna omarica in stranišče, se nahajajo v poldogovatem lesenem notranjem elementu. Kuhinja vodi proti jedilnici in dnevni sobi v smeri pogovorne niše. Velika strešna terasa v prvem nadstropju nudi lep panoramski razgled po pokrajini. Ta zasebna terasa dopolnjuje prebivalcem otoka skupno zeleno površno ob vodi. 

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave