Zdravo bivanje IV.: Iz temeljev preteklosti


Zdravo bivanje IV.: Iz temeljev preteklosti Nekoč so se v Nemčiji nahajale tudi plantaže tobaka, danes pa so le še ostanek preteklosti. Tudi na poljih okrog te družinske hiše, ki jo predstavljamo v nadaljevanju so nekoč gojili tobak. Ostanke, ki spominjajo na to obdobje, lastniki niso zanemarili, pač pa so jih skupaj z arhitekti uporabili kot navdih za načrtovanje, gradnjo in opremo svojega doma.

Kot navdih pri arhitekturnem oblikovanju te hiše je torej služilo tipično skladišče tobaka s strmo dvokapno streho in leseno fasado, na kateri je svoje znake že pokazal zob časa. Čeprav gre v svojem bistvu za moderno in samozavestno hišo, se ta z zgledovanjem na industrijsko preteklost ubogljivo prilagaja svoji okolici. Prilagoditev, če ne že zlitev z okolico, je ena od pomembenjših postavk sodobne ekološke arhitekture. Zunanja lesena fasada iz naravne in neobdelane duglazije se tako izmenjuje s sivimi fasadnimi ploščami, vidne fuge pa ustvarjajo strukturo in razdelujejo površino. 

SVETLOBA, ZRAK IN JASNA RAZPOREDITEV 

Z vidika zdravega bivanja ima ta enodružinska hiša veliko za povedati. Difuzno odprt način gradnje z izolacijo iz lesenih ostružkov zagotavlja uravnoteženo prostorsko klimo, visoka stopnja gostote naravnega izolacijskega materiala pa dobre zvočno-izolacijske lastnosti in kapaciteto shranjevanja toplote. Zunanja lesena fasada je premazana s čebeljim voskom. Naravni premazi so prisotni tudi na notranjih površinah. Uporabljeni so naravni materiali na osnovi smole in gline. 

Veliko količino naravne svetlobe dajejo okna, ki segajo od stropa do tal, ter posamezna področja celostranskih zasteklitev, ki sega na posameznih delih do vrha strehe. Pergola s stekleno streho pa kliče k družinskemu večeru na prostem. Nosilci pregole so narejeni kot podaljšek strehe in sledijo njenemu nagibu ter sestavljajo na pogled neprekinjeno linijo. 

Pritličje je razdeljeno vzporedno z vrhom strehe. Preko prekritega vzhodnega dela z nadkrito zunanjo garažo vodi pot v predsobo s kovinskim stopniščem in dostopom do sanitarij in shrambe. Naprej vodi pot v kuhinjo. Več kot polovica pritličja je rezervirana za dnevni prostor v kateri je tudi jedilnica. V dnevnem prostoru je za talne obloge uporabljen leseni parket, ki se odlično sklada z vidnimi stropnimi tramovi. 

Prostori v zgornji etaži so do potankosti premišljeni in izkoriščeni. Hodnik, ki teče po sredini zgornje etaže, osvetlujejo strešna okna. Iz hodnika vstopamo v spalne prostore - v spalnico z garderobno sobo za starše, v dve otroški sobi in v skupno kopalnico. 

Kondenzacijski bojler na plin skupaj s solarnim sistemom za ogrevanje pitne vode, poskrbi, da družino ne zebe. Talno ogrevanje s svojo nizko temperaturo poleg ugodne klime zagotavlja tudi, da se prah s tal ne dviguje, kar je dobrodošla prednost posebej za zaposleno mamo te družine, ki prevzema tudi osrednjo skrb za gospodinjstvo in red v  tej edinstveni hiši. 

Komentarji

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave