Izjemen življenski prostor


Izjemen življenski prostor Hiša, ki preseneča s svojimi ekskluzivnimi podrobnostmi in nenavadnim konceptom - arhitekt je želel na prvo mesto postaviti čustveni vidik stanovanja. Tako naj bi bila ta hiša mesto za sprostitev po vsakodnevni izpostavljenosti stresu na delovnem mestu ...

Nenavadno: bivalna površina je v zgornjem nadstropju in skozi 'izložbo' ponuja čudovit pogled v širino. S konceptom generalne arhitekture hiša dobi avantgardni pridih.

Hiša, ki preseneča s svojimi ekskluzivnimi podrobnostmi in nenavadnim konceptom - arhitekt je želel na prvo mesto postaviti čustveni vidik stanovanja. Tako naj bi bila ta hiša mesto za sprostitev po vsakodnevni izpostavljenosti stresu na delovnem mestu. Svojevrstni minimalizem je bil očitno vodilno načelo pri načrtovanju - zmanjšan izbor barv in materialov, zaščitena terasa ter z veliko ljubezni izbrane podrobnosti, na primer 'okno za sedenje' v kuhinji oziroma 'joga podest' s sobno fontano na terasi in stekleni plinski kamin med kopalnico in spalnico.

Čista ekstravaganca: beli omet v pritličju, fasada iz aluminijastih spojnih plošč, ki so videti kot ponaredek lesa in jih ni potrebno vzdrževati, ter streha s prikrito razsvetljavo s filigranskim okvirjem, kar daje vtis lebdenja.

Postavitev je klasično razdeljena: zelo frekventna področja, kot so otroška soba, delovna soba in kuhinja so v pritličju, dnevna soba in spalnice pa v zgornjem nadstropju. Na ta način je načeloma obe nadstropji po želji mogoče ločiti v dve stanovanjski enoti, kjer je pritličje brez predelnih sten. Povezane površine, okna in vrata brez okvirjev, drsna notranja vrata v višini celotnega prostora ter vizualno prosto plavajoče stopnišče s stekleno steno oblikujejo ležerno in pregledno stanovanjsko vzdušje. Zelo dobro izolirani ovoj hiše z okolju prijazno izolacijo iz lesenih vlaken, ki izpolnjuje zahteve za energetsko certificirano pasivno hišo, so bili za arhitekta pogoj, ki je sam po sebi razumljiv za stanovanjsko hišo prihodnosti.

Fasada z izbočenim zgornjim nadstropjem je obložena z aluminijastimi spojnimi ploščami, ki so videti kot imitacija lesa in jih ni potrebno vzdrževati. Druge neobičajne podrobnosti so streha s skrito razsvetljavo, ki daje vtis, kot da lebdi nad hišo, balkon, ki se nahaja za fasado s stekleno ograjo in se po celotni dolžini razteza pred garderobo, spalnico in wellness-kopalnico. Poleg tega so uporabili zvočno izolirano streho, ki zagotavlja več miru v zgornjih nadstropjih. Osrednja avtomatizacija doma omogoča nadzor prek pametnega telefona, računalnika ali tipkovnice v hiši in omogoča upravljanje žaluzij, razsvetljave, varnostne tehnologije, zračenja in toplotne energije ima pa vgrajeno tudi elektroniko za zabavo. Vse se odvija preko mini strežnika. Če je optimalno usmerjena proti jugu, pasivna hiša ne potrebuje dodatnega ogrevanja. Fotonapajalna naprava je priključena tudi na polnilno postajo za električne avtomobile, ki je vgrajena v zunanjo steno hiše, da bi se lahko proizvedena električna energija uporabljala predvsem za lastne potrebe, kar je pri stalnem naraščanju cen električne energije v gospodarskem pogledu vse bolj smiselno. Tako se lahko stanovalci polnijo z energijo, ne samo v psihičnem smislu, ampak tudi fizičnem.

Dnevna soba je v zasebnem delu zgornjega nadstropja in s steklenim pročeljem ustvarja izložbo pokrajine.

Velika kuhinja z jedilnico v pritličju je glavno področje komuniciranja in bivanja. Steklena vrata v višini prostora spajajo kuhinjo s predsobo.

Velika in dobro osvetljena garderoba je dostopna iz hodnika in spalnice.

Motiv zaobljenih vogalov najdemo tudi na predelnih stenah.

Galerija slikKomentarji

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave