Zdravo bivanje I.: Hiša iz masivnega lesa


Zdravo bivanje I.: Hiša iz masivnega lesa Na prvi pogled ta hiša iz masivnega lesa deluje precej robustno, a je vse prej kot to. Arhitekt jo je s sodobno arhitekturo ločil od klasičnega podeželskega videza, pri njenem snovanju pa je imel v mislih predvsem vse prednosti lesa, kot naravnega gradbenega materiala, ob vsem pa ni niti zanemaril edinstvenih detajlov. Les zagotavlja enakomerno ravnotežje vlažnosti v prostoru, deluje protibakterijsko, znižuje količino elektrosmoga in preprečuje elektrostatiko, ki lahko ima izjemno negativne učinke na človeški organizem. Zdravo bivanje je za lastnike te lesene hiše iz naravno postarane nordijske smreke postalo del vsakdanje resničnosti.

Z ekološkega vidika so prednosti grajenih hiš iz masivnega lesa številne. Čeprav U-vrednosti niso tako dobre kot pri klasični izolirani steni, premore tovrstna gradnja odlične kazalnike pozitivnih učinkov na okolje - na primer okrog 60 kubičnih metrov obdelane borovine vsebuje približno 48.600 ton ogljikovega dioksida. To pomeni, da bo potrebnih naslednjih 60 let, da bo ta količina znova prešla v atmosfero (odvisno od načina in vrste ogrevanja). Ob tem poudarimo še, da topla površina lesa že pri nizkih temperaturah zraka zagotavlja udobno klimo, zaradi česar je poraba toplotne energije po izračunih graditeljev tudi za 30 do 40 odstotkov nižja od uradno izračunanih vrednosti. Ne gre prezreti niti dejstva, da je material uporabljen za gradnjo nastal brez velikega energijskega vložka, pa tudi njegova reciklaža je, ob predpostavki, da se za obdelavo in zaščito uporabljajo okolju prijazni materiali, relativno enostavna.

MODERNO DA, A PO MERI

Barva, ki prevladuje v tej leseni hiški družine z odraslimi otroci je siva. Lastniki so jo izbrali za številne detajle: okenske prekrivne maske iz aluminija, za streho, za detajl na stekleni ograji in za talne obloge iz velikih sivih ploščic tako v notranjosti, kakor zunajosti objekta. 

Svetle masivne stene so v notranjosti obdelane s posebno UV zaščito, ki preprečuje potemnitev. Razporeditev prostorov se prilagaja življenjskemu stilu uporabnikov. V spodnjih prostorih se ob odprti in zračni dnevni sobi  v neposredni navezavi nahajata še jedilnica in kuhinja. Nedaleč so še delovni kabinet in spalni ter sanitarni prostori za goste. Nad jedilnico se odpira razgled skozi galerijo vse do slemena strehe, tako da zrak in svetloba neomejeno krožita. 

V zgornji etaži je polovica površine namenjena odprti galeriji s kotnimi sedežnimi garniturami. Od tukaj vodi izhod na strešno teraso, ki ponuja razgled po zeleni okolici. Tukaj najdemo še spalne prostore, kopalnico in garderobo. 

Lastniki niso ničesar prepustili naključju. Vse pohištvo je izdelano po meri in bele barve, v kateri so tudi notranja vrata. Steklena ograja je izdelana do potankosti, svetlobna telesa pa so vgrajena v tla in učinkovito poudarjajo edinstven ambient, zlasti unikatne tramove. 

Kaminska peč, ki se nahaja v pritličju, daje toploto v hladnih dneh. Hiša ima tudi talno ogrevanje, ki je priključeno na plinski kondenzacijski kotel, ki je podprt s solarnim sistemom na strehi. Lastniki so se odločili tudi za uporabo rekuperacijskega prezračevalnega sistema, ki prispeva k zmanjšanju toplotnih izgub in poskrbi za svež zrak v prostoru. 

Toplota lesa in druge njegove prednosti vplivajo na ugodno počutje te družine do te mere, da v en glas zatrjuje, da je bila odločitev za masivno leseno gradnjo najboljša v njihovem življenju. 

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave