Zdravo bivanje II.: Naravni kamen kot osnovni gradnik hiše


Zdravo bivanje II.: Naravni kamen kot osnovni gradnik hiše Starejša nemška zakonca sta uresničila svoje večletne sanje o vili ob Bodenskem jezeru, ki bo imela prekrasen panoramski razgled in izdelana iz čim več naravnih materialov. Ker sta oba delovala na medicinskem področju, sta pri njeni gradnji upoštevala tudi zdravstveni vidik. Pri gradnji so se tako uporabljali materiali preizkušeni na škodljive delce. Vidna je tudi uporaba velikih količin naravnega kamna, ki je lastnikom še posebej ljub. Vse elektro-povezave so vgrajene tako, da se izognejo nastanku elektrosmoga. Sevanje, ki bi v hišo prihajalo od zunaj pa je minimalizirano s pomočjo plošč iz naravnega mavca s karbonskimi vlakni.

Vilo sta zakonca prostorsko umestila na pobočje od koder se razprostira prekrasna panorama na Bodensko jezero, enega od nemških naravnih biserov, ki s svojimi lepotami privablja številne turiste. Zemljišče na pobočju je tako že samo po sebi pogojevalo nekaj projektantskih posebnosti. V prvi vrsti je ves nivo gradbišča zaradi prostorskega načrta in višinskih omejitev umeščen veliko globlje, kot smo tega vajeni. Za dodaten prihranek pri višini poskrbijo stropi, ki segajo v višino do največ 2,40 metra. S pomočjo visokega podstrešja in dobre prostorske razporeditve pomanjkanja centimetrov sploh ni opaziti.

DISKRETNO ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE 

Na ulični strani ta vila kaže svojih 300 kvadratnih metrov v treh etažah, na dvoriščni strani, torej na strani usmerjeni proti jezeru, pa sta vidni le dve. Arhitekturno je hiša prilagojena bivanju v tretjem življenjskem obdobju, čemur so diskretno prilagojene številne podrobnosti. Tako na primer stopnišče s svetlobno kupolo ni le prostorno in izjemno svetlo, temveč zagotavlja povsem dovolj prostora za morebitno naknadno vgradnjo dvigala za lažji prehod med etažami. Kopalnica je brez arhitektonski ovir, v pritličju pa se nahaja majhen apartma, če bosta lastnika kdaj v svoji prihodnosti potrebovala stalno skrb in nego. 

Strast teh nemških zakoncev do naravnih materialov, posebej do kamna, je vidna po vsej hiši. Kuhinja in kopalnica sta prekriti z indijskim granitom, zunanji del stavbe pa z burgundskim svetlim kamnom, ki se prfektno sklada z okolico. Za vhodni del pa je uporabljen lokalni material - kamen z dna Bodenskega jezera. Tudi za opremo terase sta zakonca prisegla na naravni kamen, katerega videz skladno dopolnjuje fasada v barvi terakote. 

Obsežna zasteklitev zagotavlja svetle prostore, čudovit razgled na Bodensko jezero in s tem nudi prvovrstno udobje zlasti v bivalnih prostorih, kjer se zakonca zadržujeta večji del dneva. Vila je opremljena s talnim ogrevanjem, termo solarnim sistemom in plinskim kondenzancijskim kotlom. Hišno komunikacijsko omrežje ponuja vse udobje upravljanja s hišno tehniko, neomrežena stikala v spalnicah pa zagotavljajo dodatno zmanjšanje električnega polja. 

Podrobnosti, ki omogočajo zdravo bivanje je v tej objezerski vili zares ogromno. Zakonca pa enoglasno in zadovoljno zatrjujeta, da so zdravi, ekološki materiali za njuno počutije ravno tako pomembni, kakor odlična lokacija s pogledom na jezero, ki jo vedno znova umirja in navdihuje. 

Komentarji

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave