Svetelka


Svetelka Svetelka je spokojno naselje sredi valovitih gričev, ki se pnejo severovzhodno od Dramelj.Topografija kraja obiskovalca in prebivalca ovije v zeleni plašč tišine. K takšni izbiri lokacije za dom lahko človeka vodi bodisi sreča ali zrel, z občutljivostjo do okolja prežet premislek.

Projekt Svetelka je zasnovan kot niz enovitih, a v detajlih raznolikih enodružinskih stanovanjskih hiš. Toda v nemirnem pišu ne zelo oddaljene gradbeniške zgodovine se je naselje smelo napovedalo z izgradnjo hiše Matul, ki ta hip sama uživa ves blagor zelene krajine.

Njen dialog z okoljem je plod večplastnega premisleka. Širši kontekst zasnovanega naselja terja premišljen odnos do ostalih predvidenih hiš, sama zase hiša Matul odgovarja na mnogo intimnejše izzive. Obenem ni zanemarljivo, da je hiša arhitektovo domovanje, zaradi česar je bilo, kot pravi arhitekt, Boštjan Matul, snovanje tudi svojevrstna igra s samim seboj.

Hiša Matul ničesar ne prepušča naključju, naj gre za orientacijo, razporejenost osnovnih volumnov ali izpeljavo detajlov. O tem prepriča prvi stik, ki razkrije redko doseženo namensko oblikovanje zunanjih površin, tako da se te popolnoma podrejajo človeku. Prostora za neudobje ni.

Kultivacija bivalne izkušnje se iz notranjosti širi navzven. Od hiše ločena nadstrešnica za vozila, umeščena vzdolž lokalne ceste, denimo, je estetski paravan bivalnemu objektu in napoveduje zgodbo, ki se ima razviti onkraj urejene poti, ki med premišljeno zasnovano zasaditvijo dreves vodi do vhoda.

Galerija slik  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave