Bazen doma – da ali ne?


Bazen doma – da ali ne? Na odločitev ali imeti doma svoj bazen običajno vpliva več dejavnikov. V nadaljevanju vam bomo predstavili tiste najpogostejše, obenem pa pogledali še razloge proti.

Končno! Poletje je tukaj in s tem tudi obdobje, ko zunaj preživimo več prostega časa. Ta čas je običajno namenjen bolj sproščenim dejavnostim zato podatek, da je bazen na domačem vrtu vse bolj zaželen, ni presenetljiv. Običajno si ga omislimo zaradi lastnega zadovoljstva, uživanja v vodi, zdravega življenja, ... Vsekakor pa bazen postaja predvsem družaben prostor, ob in v katerem se v prostem času zbiramo in družimo. Družine, ki so investirale vanj večinoma zagotavljajo, da je bila naložba med bolj koristnimi za dobro počutje vseh članov. Vsak si namreč ob vodi najde svoje razvedrilo, rekreacijo, igro, pa tudi potreben mir in sprostitev.

Prednosti

Da so sonce, svež zrak in voda nepogrešljivi za prijetno počutje verjetno ni potrebno posebej poudarjati. V vodi se sprostimo, posvetimo sebi in svojim najbližjim, telesu pa privoščimo neobremenjujoče razgibavanje, ki pripomore k premagovanju stresa. Zaradi delnega lebdenja je gibanje v vodi idealno za srčno-žilni sistem, saj srce dela z zmerno zmogljivostjo, plavanje pa velja za eno boljših aerobnih aktivnosti. In z lastnim bazenom lahko rekreacija kaj hitro postane zabaven del vsakdana. Če pa je voda ogrevana oziroma če ima bazen tudi streho, pa se lahko kopalna sezona razpotegne na celotno leto.

V korist lastnemu bazenu govorijo tudi stroški oziroma investicija vanj. Danes je izgradnja bazena finančno veliko bolj dostopna, kot je bila pred leti. Med tiste najbolj dostopne in priljubljene v Sloveniji tako sodijo zidani bazeni iz stiropornih zidakov, obdani s PVC oblogo. "Ta tip bazena je s stališča cene in kakovosti trenutno najboljša izbira," pravi Luka Remic, direktor podjetja Remax d.o.o. in dodaja, da je najpogostejša dimenzija bazena v Sloveniji in v Evropi nasploh 8 x 4 x 1,5 metra. Nekoliko višjo ceno sicer še vedno držijo grajeni bazeni, vendar je tukaj potrebno vedeti, da jih odlikujeta predvsem dolga življenjska doba in kakovost, prav tako so zelo prilagodljivi glede na posameznika – možne so poljubne oblike in velikosti, raznoliki materiali. 'Obvezna' oprema pri tovrstnem bazenu sta pravzaprav samo izolacija bazena za vodotesnost in filtrirna naprava.

Če se odločite za bazen pa vas bo razveselilo tudi dejstvo, da njegovo vzdrževanje ni vesoljska znanost in da lahko za ta del po želji skrbite kar sami. Potrebnega je sicer nekaj znanja, ki pa ga lahko ob majhnem vložku časa hitro osvojite. Še vedno pa obstajajo profesionalci in specializirana podjetja, ki bodo pri tem z veseljem pomagala.

Kaj pa slabosti?

Kot vsaka stvar, nam lahko, če to dopustimo, bazen na lastnem vrtu prinese nekaj slabosti. Če recimo zanj ne boste skrbeli redno in pravilno lahko njegova varnost oziroma kakovost precej hitro pade, s tem pa so povezane številne nevšečnosti, kot so razvoj alg, bakterij itd.

Besedilo in fotografije: Remax d.o.o.

Komentarji

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave