Drsna vrata - vmesna postaja med prostori


Drsna vrata - vmesna postaja med prostori Nekoč so prihranila na prostoru v majhnih, ozkih stanovanjih, danes pa drsna vrata povezujejo posamezne prostore z odprto bivalno pokrajino.

Za sodobne bivanjske enote je značilna odprta zasnova prostorov, kjer pogosto prihaja do združitve kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, ali kopalnice in spalnice. A ima odprta zasnova ob številnih prednostih, tudi pomanjkljivost: skoraj ne ponuja možnosti zatočišča. Za odpravo te "nevšečnosti" so se izkazala kot odlična rešitev drsna vrata, ki kot nekakšen delilnik prostorov prekinejo odprto zasnovo prostorov. Najpogosteje se uporabljajo med kuhinjo in jedilnico. Ob obiskih je pri odprtih vratih možna neovirana komunikacija, zaprta vrata pa ustavijo vonjave in hrup iz kuhinje. Če z drsnimi vrati zaprete delovni prostor, lahko to le pozitivno vpliva na delovno osredotočenost, zato je potrebno izbrati vrata z dobrimi zvočnoizolativnimi lastnostmi. 

Največja prednost drsnih vrat je manjša poraba prostora v globino. V primerjavi z običajnimi vrati se drsna vrata ne odpirajo navzven ali navznoter. Namesto tega se skrijejo pred steno ali celo izginejo vanjo. 

Kakovost drsnih vrat je prepoznavna predvsem po vodilih in koleščkih. Visokokakovostna vrata je mogoče enostavno odpreti in zapreti. Višina stropa je tista, ki najpogosteje odloča o izbiri velikosti koleščkov. Pri nizkih stropih se uporabljajo majhni, skoraj filigranski koleščki. Če pa je prostora dovolj, je mogoče uporabiti tudi težka vrata z več velikimi koleščki, po katerih se enakomerno porazdeli njihova teža. 

Pri materialu je izbira široka. Razlogi za izbiro posameznega pa so najpogosteje praktični. Pri kuhinjskih drsnih vratih je, na primer, na voljo robustna površina. Kot izredno odporna, tudi proti poškodbam, in enostavna za čiščenje je površina CPL. CPL je kratica za "continuous pressure laminate", znan tudi kot dekorativni laminat. Ta površina na osnovi melaninske smole prenese celo dotik vroče posode ali vrelo vodo. Sodobna tehnologija omogoča celo proizvodnjo dekorativnega laminata z videzom lesa. 

Različne možnosti drsnih vrat 

Les je klasičen material za vrata, z boljšimi toplotnoizolativnimi lastnostmi od steklenih ali aluminijastih drsnih vrat. Sodobna lesena drsna vrata so na voljo v številnih barvnih odtenkih, izbira pa je povsem pogojena s posameznikovim okusom. 

Za mnoge pa lesena drsna vrata delujejo staromodno in se zato raje odločijo za stelkena ali aluminijasta drsna vrata. Ker je večina steklenih vrat iz kaljenega oziroma varnostnega stekla, so možnosti poškodb minimalne. Če se steklo že zlomi, pa vrata razpadejo na majhne delce. Pri varnostnem steklu pa folija med dvema stekloma prepreči resne poškodbe. Varnostno steklo je mogoče kombinirati z aluminijem, steklo pa tudi poskrbi za bolj svetle prostore. Poleg tega steklena drsna vrata razdelijo prostor na naraven način in poskrbijo predvsem za zvočno ločnico. Dodatna prednost je, da transparentna drsna vrata ustvarijo prijazno vzdušje, prostor pa naredijo vizualno večji. 

Varnost naj bo na prvem mestu 

Kadar govorimo o balkonskih ali terasnih drsnih vratih, pa imejmo v prvi vrsti v mislih varnost, zato naj bodo ta posebej zavarovana proti vlomu. Za orientacijo služi oznaka RC (Resistance Class). Višji razred RC pomeni višjo zaščito. Že vrata drugega razreda, torej RC2, močno otežijo vstop nepovabljenemu gostu. Poleg tega so na voljo še samodejni sistemi zaklepanja, različne ojačitve z varnostnim steklom ter fiksna vodila, ki le še dodatno otežijo možnost vloma. Avtomatizirana steklena vrata omogočajo tudi več svobode gibanja. Z daljinskim krmilnikom, stikalom ali detektorjem gibanja je možno samodejna vrata zapreti in odpreti tudi brez fizičnega napora. 

Načrtovanje brez ovir 

Na voljo je tudi že koncept drsnih vrat s samodejnim pogonom, ki omogoča odpiranje vrat na dotik. Pri tem vodila (zgoraj in spodaj) sploh niso potrebna, saj je pogon nameščen na sredini vrat, poleg tega pa tudi poskrbi za njihovo nosilnost - ne glede na to, iz kakšnega materiala so vrata. 

Ceno drsnih vrat je težko posplošiti. Upoštevati je potrebno preveč različnih parametrov, kot sta na primer velikost in material. Najcenejša drsna vrata stanejo okrog 600 evrov, za približno 1.700 evrov pa je vrata možno avtomatizirati. 

 

 

Vir fotografije: http://www.a2mont.si/vrata/lh/pure.php

 

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave