Fasade - Nova oblačila od klasike do opaža


Fasade - Nova oblačila od klasike do opaža Pri izbiri fasade je vedno bolj pomembna možnost individualnega oblikovanja in energetskih značilnosti izbranega materiala ter konstrukcije. V tem prispevku boste našli pregled različnih možnosti pri izbiri zunanje fasade, od klasičnih fasad do sodobnih materialov, pojasnili pa bomo tudi njihovo zahtevnost v zvezi s ceno in vzdrževanjem.

Fasada opredeljuje zunanji videz hiše, hkrati pa predstavlja tudi njen zaščitni ovoj, v novejšem času celo sestavni del energetske bilance. Poleg klasičnih fasad in novih materialov so na tržišču tudi paneli s fotonapetostnimi celicami, ki naredijo iz zunanje stene pravo malo električno tovarno.

Klasična fasada

V prvi vrsti bo vedno prevladovala želja po zaščiti objekta pred škodljivimi zunanjimi vplivi, ki jih povzročajo vremenske ujme. Poleg tega je pomembna tudi zvočna izolacija, protipožarna zaščita in zmožnost fasade, da zadrži dragoceno toplotno energijo tam, kjer je njeno mesto, torej v sami hiši. Sem spada tudi videz same fasade, ki preprostemu objektu zviša vrednost in dodatno poudari zahtevno arhitekturo.

Fasade so lahko z ali brez hrbtnega prezračevanja. V prvem primeru se fasada nanese na (toplotno izolirano) nosilno ploščo, ki je neposredno pritrjena na stensko podlago. Pri fasadi s hrbtnim prezračevanjem je nosilna plošča nameščena na konstrukcijo iz letvic. Za njo se običajno nahaja dodatni izolacijski sloj. Objekti z vrhunsko toplotno izolacijo imajo običajno na zunanji strani kompletni sistem toplotne izolacije, ki se razprostira tudi skozi fasadni sloj.

Vzdrževanje klasične fasade

Tržišče ponuja tudi različne toplotno-izolacijske sisteme, ki se namestijo pred zaključnim dekorativnim slojem klasične fasade. Klasična dekorativna fasada je na voljo kot mineralni fasadni premaz ali umetna smola v nešteto različicah z barvo in strukturo premaza. Fasado je treba vzdrževati v pravilnih časovnih intervalih, in sicer glede na položaj objekta, njegovo arhitekturo in velikost. Vzdrževanje fasade vključuje tudi barvanje in obnovo. Posebej se je treba posvetiti okenskim policam, oknom in mestom, kjer so različni priključki na fasado, saj so to točke, kjer lahko pride do prepustnosti in poškodb. K vzdrževanju fasade spada tudi čiščenje, saj se prah in umazanija še posebno nalagata na objekte, ki so blizu prometnic, zaradi česar so toliko bolj izpostavljeni smogu in izpušnim plinom avtomobilov. Na fasadah lahko pride tudi do razpok, še posebno v kotih, na robovih in spodnjem delu fasade, kar je treba sanirati. Mehanske poškodbe in okrušeno fasado je treba čim prej sanirati zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom in temperaturnim spremembam. Vsaka mehanska poškodba in njena sanacija vpliva na videz objekta zaradi razlike v strukturi in barvi fasade. Sanacijo večine poškodb na zunanji fasadi je treba prepustiti strokovnjakom, vzdrževanje in čiščenje pa lahko opravi lastnik sam. Fasado je možno očistiti z vodo pod pritiskom ali s ščetko. Isto velja za odstranjevanje plesni in alg, s tem da je v tem primeru treba skrbno očistiti fasado in jo premazati z biocidnim sredstvom ter na koncu dodati zaključni premaz z dodatkom biocidnega sredstva.

Oblikovanje z lesom in barvo

Pri številnih fasadah obstajajo zamaknjeni, vbočeni ali izbočeni deli, ki jih lastniki običajno pobarvajo z drugo barvo. Zadnje čase opažamo, da želi večina te dele delno ali v celoti prekriti z lesenim opažem, za kar uporabljajo lesene lamele ali elemente iz lesa in lesenih plošč. Okrog 30 odstotkov montažnih hiš uporablja lesene fasade ali fasadne plošče. Praviloma so prekriti le deli površine, v celoti z lesom prekrite fasade so izjemno redke.

Delež lesa na zunanji fasadi je v porastu, približno polovica novih lastnikov v zahodnih državah pa se odloča za lesene elemente, ki so vidni na zunanji fasadi. Posebno priljubljene so moderne filigranske lamele iz duglazije. Pri nas je ta odstotek še vedno relativno nizek zaradi navad in dolgoletne tradicije klasičnih fasad, tako da v moderni arhitekturi prevladujejo predvsem fasade iz lesenih plošč. Kljub široki paleti barv prevladujejo predvsem antracitni, rdeči in modri odtenki ter topli odtenki kremne in rjave barve. Ne glede na to, za katero vrsto lesa gre, je ta vedno lep, kot naravni gradbeni material pa ima zadovoljivo eko-bilanco. To velja tako za trendovske lesene fasade kot tudi za druge lesene elemente, kot so stropne grede, lesena podstrešja ali prečne podporne grede. Kar je bistveno, je učinkovita zaščita lesa, ki jo dosežete s širokimi strešnimi napušči in strokovno priporočenimi intervali barvanja. Cena lepega videza lesa je večja skrb in vzdrževanje.

Fasadna opeka

Poleg lesene in klasične fasade je v nekaterih delih Evrope, predvsem v severnem delu, posebno priljubljena dražja fasadna opeka. V sodobni montažni gradnji se fasadna opeka z razmakom namesti na leseno vezno konstrukcijo, na ta način pa je lastnik hiše lahko miren naslednjih nekaj desetletij. Fasadna opeka se izdeluje iz gline, žgane pri temperaturi 1100 °C. Pri tem nastane opeka z izjemno dobrimi značilnostmi in odpornostjo na fizične in kemične obremenitve. Zaradi različnih slojev zemlje, od koder izhaja glina, je z žganjem možno doseči barvno raznovrstnost, kar da fasadni opeki prepoznaven videz. Fasadna opeka je idealna tudi kot obloga za vinske kleti, vrtove, kamine in podobno. Površina fasadne opeke je na voljo v različnih izvedbah, od gladke do grobe, odlikuje pa jo naraven videz.

'Dizajnerske' fasadne plošče

V sodobno 'dizajnersko' arhitekturo vštevamo gladke površine v obliki fasadnih obes iz keramičnih plošč, stekla, kovine, umetnih materialov, skrilavca in lesenih plošč. 'Dizajnersko' orientirani lastniki načrtno iščejo takšen videz hiše. Hiše s ploščami in steklenimi fasadami so kljub vsemu – če upoštevate celovitost – prej posamezne izjeme kot pravilo. Tako kot pri lesenem opažu je tukaj posredi konstrukcijsko prezračevana fasada, kjer se plošče pritrdijo na podkonstrukcijo iz lesa ali aluminija. Material, iz katerega so izdelane plošče, pa tudi konstrukcija, naredi to vrsto fasade precej drago: cena znaša med 50 in 100 € na kvadratni meter. Razen eksotičnih materialov so pri družinskih hišah priljubljene predvsem troslojne lesene plošče kot tudi fasadne plošče živahnih barv, izdelane iz lesenih elementov in vlaknastega cementa. Troslojne lesene plošče lahko pustite, da dobijo sivo patino naravnega lesa, lahko pa jih tudi pobarvate. Furnirne lesene plošče so na voljo s ščetkano, žlebasto in izpiljeno površino.

Inovativni elementi lesenih plošč so lahko veliki tudi več kvadratnih metrov, njihova površina pa je običajno premazana z akrilom, tako da jih je preprosto čistiti in vzdrževati, proizvajalci pa zagotavljajo, da se nanje nabira le malo umazanije. Gladke, mat svilnate ali celo prozorne strukture so tudi cementne plošče z akrilatnim premazom. Te so prav tako lahko dolge in široke več metrov ter na voljo v različnih barvah, ljubitelji pa pravijo, da jih najbolj privlači njihova dokaj robustna in odporna površina, medtem ko nekonvencionalne estete privlači njihova zanimiva možnost oblikovanja.

Brezčasno: ekskluzivni energetski gradbeni elementi

Glede na direktive EU o novogradnjah, ki so vezane predvsem na leto 2020, je tema o energijsko varčnih fasadah vse bolj v središču pozornosti. V ta segment zaradi svoje steklene površine spadajo najnovejše kolektorske fasade. Na njih so sončni kolektorji, skupaj z napravami za dovajanje zraka in toplotnimi izmenjevalci pa tvorijo izjemno privlačno možnost vgradnje v prihodnost orientirane družinske objekte. Sem prištevamo tudi fasade, ki kombinirajo zunanjo steno in sistem s fotonapetostnimi celicami in ki so precej razširjene v montažni gradnji.

V praksi je to videti tako: površina fasade je sestavljena iz homogenih črnih modulov s fotoanapetostnimi celicami. Estetsko zelo zahtevna rešitev, ki iz doma naredi energetsko gradnjo visoke vrednosti, zahteva od gradbenikov in arhitektov stalno izobraževanje. Take hiše se običajno imenujejo plus-energijski objekti. Z eno tako fasado je možno proizvesti 400 kWh letnega presežka elektrike. Obstajajo objekti, ki letno proizvedejo 11.000 kWh lastne elektrike, pri kateri jim za lastne potrebe ostane 4400 kWh presežka, kar je dovolj za 28.000 km vožnje z električnim avtomobilom.

Sklep: fasade prihodnosti so arhitektonski superlativ, ščitijo gradnjo pred vremenskimi ujmami in toplotnimi izgubami, energetsko orientiranemu gospodinjstvu pa lahko zagotavljajo mobilnost brez izpustov škodljivih delcev.

Galerija slik  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave