Intervju: Marko Lukić, Lumar IG


Intervju: Marko Lukić, Lumar IG Pogovarjali smo se z Markom Lukićem, direktorjem podjetja Lumar IG, ki razkriva, da podjetje tudi v krizi posluje dobro, kar pa je le posledica njegovega načina razmišljanja in filozofije ...

Marko, ali bi nam lahko na kratko predstavili vaše podjetje, Lumar IG?

Če na kratko povzamem je podjetje Lumar vodilni slovenski proizvajalec nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov, ki je s svojimi inovativnimi in okolju prijaznimi rešitvami prisoten tako v Sloveniji kot tujini. Toda s tem na žalost še nisem povedal vsega.

Več kot 20 let izkušenj, tradicija in stalno vlaganje v razvoj nam omogočajo ustvarjanje novih trendov ter vrhunskih nizkoenergijskih in pasivnih objektov. Skrb za trajnostni razvoj in minimalno onesnaževanje okolja ter energetsko učinkovita gradnja so trendi današnjega časa in osnovne smernice delovanja in razvoja našega podjetja. V odgovor tem zahtevam smo v podjetju razvili detajle za proizvodnjo vrhunskih energetsko varčnih in pasivnih objektov.

Leta 2007 smo na primer kot prvi ponudnik montažnih objektov v Sloveniji postavili pasivno hišo, ki smo jo leta 2009 nadgradili s prvo plus-energijsko hišo. Smo dejansko edini evropski proizvajalec montažnih objektov, ki ima certificirano pasivno tehnologijo pri nemškem inštitutu Passivhaus, ob tem pa še Evropsko tehnično soglasje (ETA) za pasivni sistem.

Ob gradnji stanovanjskih hiš posebno pozornost posvečamo tudi razvoju večjih nizkoenergijskih objektov. Tako smo leta 2008 postavili prvi vrtec v pasivni tehnologiji, ki sta mu leta 2011 sledila še dva.

Trajnostna in okolju prijazna gradnja je v naši podzavesti. Ta miselnost se prenaša na vse naše zaposlene in vse naše hiše. Temu sledi naš razvoj, kar potrjujejo številne prejete domače in tuje nagrade ter certifikati. Uspešno delovanje in sledenje viziji ter poslanstvu se odraža tudi v dejstvu, da je Lumar del skupine Green Building Group, največjega ponudnika montažne gradnje na nemško govorečem področju, kjer vrši vlogo blagovne znamke visokega razreda. Tako želimo v naslednjih letih ime in tehnologijo Lumar uspešno ponesti tudi v Avstrijo, Nemčijo in Švico.

Zakaj ste se usmerili v proizvodnjo montažnih hiš?

Že konec devetdesetih let in v začetku 2000 smo sprejeli odločitev, da želimo graditi le najboljše hiše. Pod to smo si zadali cilje, kot so energetska učinkovitost, vrhunska arhitektura, kakovost izvedbe in zadovoljstvo kupcev. S konstantnim razvojem naše tehnologije smo leta 2007 prišli do faze, ko nam je uspelo narediti prvo pasivno hišo v Sloveniji, ki je bila izvedena kot vnaprej sestavljena hiša in ni bila plod navdušenja individualnih investitorjev. To pomeni, da smo vse podrobnosti, ki so potrebne za pasivno hišo, zelo dobro preučili, bili na številnih izobraževanjih v tujini in vse uspešno prenesli v prakso. In da ne bi ostalo samo pri govoričenju, da gradimo pasivne hiše, kot danes to počne marsikateri proizvajalec, smo našo celotno tehnologijo in detajle certificirali pri inštitutu Passivhaus v Darmstadtu in s tem dvignili mejo za vse ostale ponudnike v Sloveniji. Moram reči, da nam naši kolegi iz branže priznavajo, da smo jih s svojim hitrim in inovativnim razvojem spodbudili, da temu sledijo tudi sami in na ta način dvigujejo kakovost svojih izdelkov.

Po čem se vaše hiše sploh razlikujejo od primerljivih hiš drugih proizvajalcev?

Kot prvo so kakovostno postavljeni Lumarjevi objekti grajeni trajnostno in niso podvrženi hitrim spremembam trendov, staranju ali popravilom. Našo kakovost in tehnološko naprednost potrjujejo številni tuji in domači certifikati ter nagrade, ki jih moramo potrjevati iz meseca v mesec. Z optimiziranim načrtovanjem in izborom vrhunskih materialov ter priznanih partnerjev smo poskrbeli za ugodno razmerje med ceno in kakovostjo. Z nakupom hiše Lumar tako dobite kakovostno najbolj ugoden paket z nizkimi stroški vzdrževanja in obratovanja ter visoko stopnjo bivalnega ugodja. S podaljševanjem življenjske dobe objekta nudimo 35 let garancije za stabilnost konstrukcije. Ob vrhunskih in energetsko izjemno učinkovitih konstrukcijskih sistemih smo s priznanimi partnerji poskrbeli za odlično tehnološko opremo in dovršenost hiše že v tipski izvedbi (hrastov parket, aluminijasta vhodna vrata, optimizirana in glede na lokacijo izbrana vrhunska toplotna črpalka, najsodobnejši fasadni sistem, strešniki …). Odličnemu bivalnemu ugodju smo dodali še bistveno več na kvadratni meter hiše.

Gradnja hiše predstavlja velik mejnik v življenju posameznika, zato posebno pozornost namenjamo strokovnemu svetovanju in zagotavljanju transparentnosti celotne naložbe od začetka do konca gradnje vaše sanjske hiše. Nase prevzamemo tudi tveganje zvišanja cen storitev in materialov v obdobju minimalno 12 mesecev od podpisa pogodbe.

Zagotavljanje kakovostnega bivalnega ugodja je ena naših ključnih nalog, zato smo v želji po izboljšanju zvočne izolativnosti v spalnih prostorih, kjer je hrup najbolj moteč, razvili novo zvočno bolj izolativno notranjo steno Lumar SILENT (do 5 dB boljša zvočna izolativnost). Zaradi večje mase stene duši notranja stena zvok bolje kot referenčna stena, kar uvršča notranje stene v sam vrh na področju zvočne zaščite. Že v povsem standardni izvedbi imajo zunanje in notranje stene dvojno oblogo iz mavčno-vlaknenih plošč (15 + 10 mm). Prednosti so izrazite: požarna zaščita zunanjih sten (REI=90), požarna zaščita notranjih sten (REI=60), obešanje težjih bremen, uravnavanje vlažnosti v prostoru in preprečevanje nastajanja lasnih razpok na stikih plošč.

V podjetju Lumar zagotavljamo visoko kakovost izvedbe vseh svojih hiš. Prisegamo na lastne montažne skupine, ki so seznanjene s tehnologijo in detajli ter strokovno usposobljene za kakovostno montažo. Pri gradnji vaše sanjske hiše sodelujejo tudi naši večletni podizvajalci, ki poskrbijo, da je vsaka hiša izvedena po visokih standardih. Vsak objekt trajno zaznamuje prostor, v katerega ga postavimo. Kljub temu pa ne smemo pri arhitekturi gledati le zunanjosti objekta, saj arhitektura ponuja in predstavlja veliko več. Pri nas tako že dolgo ne velja, da je arhitektura le videz, ampak je v ospredju tudi in predvsem funkcionalnost naših hiš. Smiselna in stanovalcem prijazna tlorisna zasnova prostorov, osvetlitev, postavitev hiše, pravilen izbor materialov s katerimi zagotavljamo, da ne prihaja do pregrevanja hiše ali nastajanja povišane vlage.

V današnjem času je pri gradnji hiše še posebno pomembno izbrati zanesljivega partnerja, ki redno plačuje svoje obveznosti do dobaviteljev, podizvajalcev in svojih zaposlenih, obenem pa vlaga v razvoj. Samo na ta način je možno zagotavljati visoko stopnjo kakovosti, ki smo ji zavezani. V Sloveniji spadamo med podjetja z najvišjo bonitetno oceno. Naše vodilno mesto med slovenskimi ponudniki montažne gradnje potrjujejo tudi najpomembnejši mednarodni certifikati za tehnologijo in detajle ter številne domače in tuje nagrade za arhitekturno zasnovo in kakovostno izvedbo hiš. To je zaradi standardizirane tehnologije in stalnega preverjanja mednarodnih inštitucij garancija za visoko dodano vrednost vaše hiše. Kot prvi ponudnik montažnih hiš v Sloveniji smo našo celotno tehnologijo certificirali na inštitutu Passivhaus v Nemčiji, kasneje smo na tem inštitutu certificirali še prvo slovensko plus-energijsko hišo, ki smo jo zgradili za Mitjo Petkovška. Naše konstrukcije smo certificirali tudi na švicarskem inšitutu Minergie.

Kakšna je vaša proizvodna kapaciteta in koliko hiš letno proizvedete?

Število zgrajenih objektov v podjetju Lumar iz leta v leto raste. Lani smo zgradili 86 hiš (po kriterijih, ki jih za izračun uporabljamo v okviru Sekcije slovenskih proizvajalcev lesenih montažnih stavb). Izjemna realizacija v letu 2012 nas ob kakovosti uvršča na prvo mesto tudi po postavljenih objektih med slovenskimi ponudniki v Sloveniji.

Kakšno je razmerje med domačim in tujim trgom za hiše Lumar? Ali je Slovenija pomemben trg za vaše podjetje?

V letu 2012 smo ustvarili rekordno realizacijo v Sloveniji, kjer smo ustvarili več kot 80 % prodaje naših inovativnih nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov. Tudi v prihodnje je cilj konstantna rast prodaje, kjer pa je strategija usmerjena k povečanju deleža prodaje na tujih trgih. S tem namenom aktivno gradimo mrežo na nemško govorečem področju, ki bo prve večje rezultate prinesla v letu 2014. Tako smo že nastavili strategijo pojavljanja na trgih Avstrije, kjer smo prodali tudi že prve pasivne hiše, ter Nemčije, kjer bo Lumar predstavljal premium blagovno znamko GBG. Izjemno veliko zanimanja za naše hiše je tudi v Švici, kjer imamo odprtih kar nekaj priložnosti za uspešno pozicioniranje in prodajo. Na dolgi rok bi tako ponovno želeli spremeniti razmerje prodaje v korist tujim trgom - vsaj 60 % prodaje na tujih trgih.

Kako je splošna gospodarska kriza, predvsem pa kriza v gradbeništvu, vplivala na vaše poslovanje zadnjih nekaj let?

Podjetje tudi v krizi posluje dobro, kar je posledica našega načina razmišljanja in filozofije. In prav v času krize je podjetje ustvarilo preskok ter postalo sinonim za kakovostno in inovativno nizkoenergijsko ter pasivno gradnjo. Naše ime in dobre bonitetne ocene so pomembno sporočilo morebitnim investitorjem, da gre za resnega, zanesljivega in kakovostnega partnerja, ki bo v predvidenem času hišo dokončal. To pa je v današnjem času ključno zagotovilo. Zagotovo je kriza spremenila način delovanja podjetij na trgu, kjer se soočamo z dumpinškimi cenami in filozofijo razmišljanja ‘samo, da delamo’. To pa seveda na dolgi rok ne more biti prava pot, saj je potrebno plačevati delo ljudi, material, podizvajalce ... Glede na to, kako se zadeve odvijajo v tem trenutku, sem mnenja, da smo tudi v panogi montažne gradnje pred podobnim scenarijem kot leta 2008 in 2009, ko so začela propadati velika gradbena podjetja in projekti. Cenovne razlike med kakovostno in slabo montažno gradnjo so premajhne, zato je danes tudi izjemno veliko ponudnikov brez ustreznih certifikatov in znanj. Zato se čudimo, da dovoli država gradnjo brez certifikatov, banke pa takšno gradnjo spodbujajo s kreditiranjem. Ker govorimo o fizičnih kupcih, pa bodo posledice bistveno hujše. No, upanje kljub temu vzbuja dejstvo, da je v panogi veliko perspektive in priložnosti za nadaljnjo rast tudi v prihodnje.

Ali bi v primeru, da povpraševanje po vaših hišah preseže vaše proizvodne kapacitete, načrtovali širitev proizvodnje, morda celo dejavnosti?

V okviru skupine Green Building Group že danes potekajo razgovori, da bi v Mariboru uvedli še drugo izmeno. Trenutno smo v fazi priprave elaboratov in analiz, ki bodo podale končen odgovor o morebitnem dodatnem zaposlovanju v prihodnjem obdobju.

Povejte nam več o vaši povezavi s skupino Green Building Group? Kako ste zadovoljni s partnerstvom?

Drži, podjetje Lumar je v skupini Green Building Group (GBG) že od vsega začetka, se pravi 2012, pozicionirano kot premium blagovna znamka oziroma premium podjetje. Zaradi hitrosti uvedbe in specifičnih lastnosti avstrijskega in nemškega trga smo se odločili, da naše hiše ponujamo z obstoječimi blagovnimi znamkami, kar pomeni, da uporabljamo obstoječo prodajno mrežo in vzorčne hiše, kjer se naše hiše prodajajo. Takšno odločitev smo sprejeli, saj nam gre v prvi vrsti za plasiranje produkta in tehnologije, posledično zagotavljanje zadostne količine hiš in delovnih mest v prihodnje. V kratkem času smo v tujini že uspeli prodati šest hiš Primus in zgraditi tudi nekaj drugih hiš. Še boljše rezultate pa pričakujemo v letu 2014, ko bomo našo ponudbo na omenjenih trgih razširili z novimi hišami. Veliko zanimanje za naše hiše beležimo tudi na zahtevnem švicarskem trgu, kjer pa delujemo pod lastno blagovno znamko, in to zelo uspešno.

Ali mislite, da se v bližnji prihodnosti obetajo kakšne korenite spremembe v zvezi z gradnjo hiš, bodisi na tehnološkem, oblikovnem ali finančnem področju?

V podjetju Lumar smo izdelek prihodnosti, ki za svoje delovanje porabi manj energije kot je proizvedene, naredili že leta 2009. Gre za plus-energijsko hišo Mitje Petkovška, ki ima na letnem nivoju 43 do 50 € stroškov za ogrevanje, ob tem pa proizvede več električne energije kot je potrebuje (proizvede 8.712 kWh in porabi 3.902 kWh). Prepričani smo, da se bo v prihodnje še več hiš gradilo v pasivnem standardu, saj v Sloveniji še zdaleč nismo dosegli vrhunca.

Zagotovo se bo še okrepila gradnja plus-enegijskih hiš, ki smo jih zgradili že kar nekaj in bodo tudi v prihodnje pomemben segment gradnje ter naših razvojnih aktivnosti. Na ta trend bo vplivala evropska direktiva, ki narekuje, da se bodo po letu 2020 morale graditi nič-energijske hiše.

Glede na razvoj različnih sistemov in rešitev pa je pričakovati gradnjo hiš z vgrajenimi inteligentnimi inštalacijami in tehnologijami, ki bodo hiše spremenile v aktivne in samozadostne hiše. Letos maja smo predstavili prvo aktivno hišo za poskusno bivanje v Sloveniji. Hiša je zgrajena v pasivnem standardu in je s pomočjo fotovoltaike in inteligentnih inštalacij nadgrajena v aktivno hišo.

Inteligentne inštalacije predstavljajo naslednji korak k optimiziranju porabe električne energije in izboljšanju bivalnega ugodja. Le te omogočajo vse od odpiranja oken, kadar sistem zazna povečanje vsebnosti CO2 v prostoru in je temperatura zunaj ugodna, spuščanja žaluzij za preprečevanje pregrevanja, pa vse do popolnega nadzora dogajanja v hiši preko pametnih telefonov – kjerkoli po svetu.

Zaradi izjemnega napredka na področju elektrotehnike so inteligentne inštalacije v osnovni obliki tudi cenovno dostopne.

Kakšno je vaše mnenje o prihajajočem davku na nepremičnine?

Na razvoj gospodarstva negativno vplivajo številne že obstoječe ali napovedane obremenitve podjetij in prebivalstva. Dvig davka na dodano vrednost je bila po našem mnenju povsem napačna odločitev, kot so tudi druge nerazumne visoke obdavčitve podjetij (novi davek na nepremičnine,...) in dela, ki negativno vplivajo na konkurenčnost podjetij na mednarodnih trgih, ob tem pa se zmanjšuje tudi domača potrošnja. Vse to je nerazumno, saj s številnimi davki najbolj obremenjujemo tiste ljudi srednjega sloja, ki povsod veljajo za najbolj intenzivne potrošnike. Pri nas pa smo nastavili cenzus sramotno nizko – v tujini je to srednji razred, ki plačuje izjemno visoke prispevke in davke, po realnih prihodkih pa je praktično reven. In tako izgubljamo izjemno široko skupino aktivnega prebivalstva, ki je pripravljen trošiti.

Namesto da rešitve iščemo v dvigu davčnih stopenj, bi raje razmišljali o tem, kako ljudi motivirati k potrošnji. Eden izmed predlogov bi lahko bila recimo nižja davčna stopnja za prvo gradnjo objekta. V Italiji spodbujajo ljudi k gradnji s 4-odstotno davčno stopnjo, če gradijo svoj prvi dom. Zagotovo ni treba preveč razpravljati o multiplikativnih učinkih za celotno branžo in gospodarstvo, ki izhajajo iz tako naravnane politike.

Na katero vašo hišo ste najbolj ponosni oziroma kateri vaš projekt je do sedaj po vašem mnenju najboljši?

Za naše podjetje je zagotovo eno glavnih prelomnic pomenil naziv Zlata gazela leta 2009, ki je še dodatno pomagala pri večanju naše prepoznavnosti. Predvsem pa smo ponosni na priznanja in nagrade za našo inovativnost in tehnološke dosežke. Tukaj moramo izpostaviti certifikat svetovno priznanega inštituta Passivhaus iz Nemčije, ki smo ga leta 2010 kot prvi slovenski ponudnik prejeli za našo tehnologijo in pasivno hišo.

Pomembno priznanje za naš razvoj je tudi uvrstitev naše hiše Primus 137, ki je največkrat zgrajena pasivna hiša v Sloveniji, kot primer dobre prakse (Cradle to Cradle) v letu 2011. Ob tem smo prejeli še številna domača priznanja, od Zelene misije in Energetsko najbolj učinkovitih objektov, ki našim kupcem zagotavljajo, da ob nakupu hiše Lumar dobijo odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Še zmeraj smo edini evropski proizvajalec, ki ima certificirano pasivno tehnologijo pri nemškem inštitutu Passivhaus, ob tem pa še Evropsko tehnično soglasje (ETA) za pasivni sistem. Kot prvi našim kupcem omogočamo tudi poskusno bivanje v naši vzorčni hiši, ki je tudi prva aktivna hiša v Sloveniji.

Kako kot direktor uspešnega podjetja preživljate svoj prosti čas oziroma kateri so še drugi vaši interesi razen vodenja podjetja in gradnje montažnih hiš?

Še vedno dnevno opravim nekaj zase, čeprav to danes zahteva več napora kot včasih. Predvsem pozimi, ko je dan krajši, so že običajni moji pohodi s turnimi smučmi. Kljub pozni uri, največkrat ob pol devetih zvečer, mi takšno udejstvovanje pomaga, da se sprostim in lažje zaspim. Drugače pa se zelo rad s celotno družino odpravim tudi na kolo ali na plezanje, saj sta to aktivnosti, ki me povezujeta z naravo in izjemno sproščata.

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave