Naj termostat varčuje namesto vas


Naj termostat varčuje namesto vas Ogrevanje prostorov v hladnem delu leta predstavlja za vsako gospodinjstvo velik strošek. Zmanjšamo ga lahko s pomočjo termostatov.

Po definiciji bi energijo lahko opredelili kot sposobnost za opravljanje dela. Predstavlja enega od osnovnih delov našega vesolja, saj jo najdemo povsod. Sončna energija nam daje svetlobo, nas greje in pomaga rastlinam rasti. Ljudje in živali dobivamo energijo iz hrane, različne vire energije okoli sebe pa uporabljamo za delovanje različnih naprav in pripomočkov, ki dobljeno energijo prav tako spreminjajo v delo in nam s tem pomagajo. Tako avtomobil energijo iz goriva uporablja za vožnjo, z energijo fosilnih goriv poganjamo stroje, se grejemo, kuhamo. Električna energija nam pomaga pri osvetljevanju temnih noči in poganja številne naprave za vsakodnevno zabavo in delo.

Ogrevanje prostorov v hladnem delu leta predstavlja za vsako gospodinjstvo velik strošek. Zmanjšamo ga lahko s pravilno naravnano temperaturo, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22 °C, v spalnici pa med 15 in 18 °C. Vsaka stopinja nad 20° C poveča porabo energije za 6 odstotkov, zato je vložek v termostatske naprave vec kot upravičen. Če v stanovanju znižamo temperaturo za 1 °C, je to na letni ravni primerljivo s prihrankom dobrega pol soda kurilnega olja, ali enega kubičnega metra drv.

V slovenskih domovih je temperatura v času kurilne sezone najpogosteje od 21 do 22 °C. Večina gospodinjstev kot vrsto regulacije ogrevalnega sistema uporablja samo termostatski radiatorski ventil ali pa sobni termostat z nastavljanjem temperature. Le dobra četrtina (29 %) že ima na vseh svojih radiatorjih nameščene termostatske ventile. Še večji prihranek (tudi 50 % in več), ob tem pa tudi manjše izpuste CO², dosežemo z investicijo v ogrevalni sistem s toplotno črpalko, sončnimi celicami ali v druge obnovljive vire energije.

S programiranjem termostata si zagotovimo, da bomo energijo uporabljali res le takrat, ko jo potrebujemo. Ponoči ali ko nas ni v hiši, naj termostat ohranja nizko temperaturo, ko pa se zbudimo ali vrnemo domov, naj bo temperatura spet prijetna. Tako lahko zmanjšamo račun za ogrevanje tudi do 15 odstotkov.

Termostat je lahko opremljen z WiFi-povezavo, kar pomeni, da lahko temperaturo povečamo ali zmanjšamo kar preko računalnika ali pametnega telefona in redno spremljamo stanje.

Kadar za nekaj dni zapustimo stanovanje, je priporočljivo termostat nastaviti na približno 15 °C. Važno je vzdrževati takšno temperaturo, da se zidovi ne podhladijo, saj bi v tem primeru za ponovno segrevanje porabili veliko več energije, kot je bomo porabili le za dogrevanje.

Termostat si lahko zapomni naš vsakodnevni bioritem – če v prvem tednu redno zmanjšamo temperaturo, ko gremo v službo, si bo na podlagi našega vedenja ustvaril algoritem, ki bo kasneje temperaturo uravnaval namesto nas.

S pomočjo termostatov je regulacija temperature enostavnejša in udobnejša. Vsi termostati naj bodo izdelani v skladu z najbolj strogimi zahtevami glede kakovosti in vključujejo najnovejše tehnologije za učinkovito delovanje in dolgo življenjsko dobo.

Komentarji

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave