Naravne dišave za dom


Naravne dišave za dom Čeprav se jih včasih komaj zavedamo, dišave v veliki meri vplivajo na naše počutje. Prijetna aroma je dobrodošel okras domu, saj pripomore k še prijetnejšemu domačemu vzdušju.

 

Eterična olja so nadvse pripravna, da z njimi odišavimo posamezen prostor, omaro ali na primer posteljnino in oblačila. V prostoru uporabimo izparilnik in vanj nakapamo nekaj kapljic izbranega eteričnega olja ali mešanico izbranih eteričnih olj. Izdelate lahko svoj potpuri z izbranim vonjem. V lično posodico ali košarico nasujte posušene cvetne liste vrtnic ali liste in storže ter pokapajte z eteričnim oljem. Potpuri postavite na delovno mizo, nočno omarico, mizico v dnevni sobi ali omarico v predsobi, da bo vonj pozdravil goste.

Če se vam zdijo eterična olja premočna, lahko uporabite nekoliko blažji hidrolat ali rožno vodo izbrane rastline. Hidrolati so vodotopne sestavine eteričnega olja in nastanejo v postopku parne destilacije kot stranski proizvod. V vodi topne aromatične snovi rastlin lahko uporabimo tudi za odišavljenje doma – hidrolat preprosto razpršite v prostoru, po posteljnini, preden se odpravite spat, ali pa ga dodajte v posodico z vodo in postavite na radiator.

Tudi z začimbami lahko prijetno odišavite prostore; cimet, klinčki, piment, vanilja, sladki janež, kari oddajajo čudovite vonjave. Posamezno ali skupaj jih natresite v posodice in jih razporedite po stanovanju. Lahko pa jih stresete v vrelo vodo in tako pričarate omamne vonjave.

Če so vam bolj všeč osvežilni sadni vonji, lahko podobno storite s sadjem. V vodo dajte na kolute narezano pomarančo, dodajte nekaj klinčkov in pustite, da počasi vre. Ali pa v posodo z vrelo vodo narežite pomarančo, limono, mandarino in grenivko.

Galerija slikKomentarji

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave