Ob nakupu oken ne spreglejte osnovne funkcije okna - dobrega tesnjenja, ter razmerja med kakovostjo in ceno!


Ob nakupu oken ne spreglejte osnovne funkcije okna - dobrega tesnjenja, ter razmerja med kakovostjo in ceno! Pri odločitvi za nakup oken in vrat, se mnogi kupci srečajo s težavami, na katere pred nakupom niso računali. Ne samo, da postane vprašanje, kako med mnogimi izbrati »pravega« ponudnika, ampak sta problematizirana tudi cena in kakovost okna.

Naš prvi nasvet, izberite ponudnika, ki vam oken ne bo prodajal, ampak vam bo pri izbiri svetoval. Osredotočite se na tiste ponudnike, ki vam pri tem pomagajo s koristnimi nasveti in informacijami, s pomočjo katerih boste lahko izbrali najbolj primerno okno za vaš tip gradnje.

Začne se pri izbiri materiala. Izbiro ALU oken priporočamo predvsem za poslovne objekte in energetsko manj zahtevne gradnje. Za stanovanjske objekte se izbira navadno omeji na PVC ali les. Sodobna tehnologija izdelave in obdelave materialov omogoča, da ni bistvenih razlik med doseganjem energetske učinkovitosti in vzdrževanjem.

Sledi izbira tipa okna in njegovih lastnosti. V kolikor opravljate klasično adaptacijo, brez zahtev po večji energetski učinkovitosti, vam bo dober svetovalec oziroma prodajalec svetoval nakup oken s skupno toplotno prehodnostjo nekje okrog 0,90 W/m²K, s tremi tesnili in primerno zasteklitvijo. V primeru, da gradite ali prenavljate stavbo, ki se bo po energetski učinkovitosti uvrščala med nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo, pa izberite okna in vrata, ki spadajo v najvišji razred energetske učinkovitosti s toplotno prehodnostjo nekje okrog 0,60 W/m²K. Kakovostna okna za energetsko učinkovito gradnjo vam ne bodo zagotovila samo toplotne, pač pa tudi odlično zvočno in protivlomno zaščito, še posebej, če je steklo lepljeno v krilo.

Naj okna dihajo ali dobro tesnijo?

Zadnje čase je veliko slišati o dihanju oken. Svetujemo vam, da se pri nakupu oken primarno osredotočate na energetsko učinkovitost izdelka in na tesnjenje, kajti to sta osnovni funkciji okna na podlagi katerih se opravljajo tudi testi kakovosti. Seveda je pomembno, da vaši prostori dihajo, svež zrak pa jim zagotavljajte skozi vaša okna. Za učinkovito izmenjavo zraka je dovolj, če tri do štirikrat dnevno za pet minut odpremo okna, tako da naredimo prepih. Poceni in varna rešitev je tudi sistem okovja za vzporedni odmik, ki okensko krilo za nekaj milimetrov odmakne od stičnih tesnilnih točk in tako omogoča pretok zraka po celotnem okvirju okna. Ta način  vzpostavi kroženje zraka v prostoru, hkrati pa je tudi varen in zdrav.

Pet enakih ponudb, pet različnih cen?!

In končno cena. Pred seboj imate več ponudb različnih proizvajalcev, ki so na prvi pogled enake. (seveda, saj ste vsem podali enake kriterije!), cene pa se (lahko) kljub temu zelo razlikujejo. Kako se odločiti? Svetujemo vam, da se temeljito lotite primerjave ponudb po naslednjih kriterijih:

 • postavke v ponudbi: preverite ali so vse postavke o katerih ste se pogovarjali s ponudnikom zabeležene in vštete v končno ceno in ali se ujema število elementov na vseh ponudbah, ki jih primerjate.
 • profili: primerjajte profile na ponudbah. Najprej material. Velja, da so lesena okna za nekaj deset odstotkov dražja od PVC. Potem preverite še značilnosti profilov. Bolj kot število komor, je pomembna debelina profila. Debelejši je profil, večjo stabilnost in boljšo izolacijo vam zagotavlja. Preverite tudi ali je profil izoliran s peno. Profili polnjeni s peno zagotavljajo večjo toplotno izolativnost, vendar so tudi dražji.
 • tesnila: primerjajte število tesnil, ki vam jih že v standardu zagotavlja proizvajalec. Nekateri ponujajo tri tesnila, drugi le dve in tretje za doplačilo.
 • zasteklitev: pozornost posvetite tudi steklu oziroma načinu zasteklitve. Nekateri ponudniki ponujajo v osnovni ceni dvoslojno zasteklitev, trislojna pa je za doplačilo.
 • barva profilov: preverite ali je na vseh ponudbah, ki jih primerjate enaka barva profilov. Upoštevajte, da se cene med belimi in barvanimi profili razlikujejo.
 • zaključne letve: pozornost posvetite tudi zaključnim letvam. Bodite pozorni ali so te že vračunane v ceno ali so za doplačilo.
 • odpiranje: tudi načini odpiranja elementov se cenovno razlikujejo. Preverite ali je na vseh ponudbah, ki jih primerjate, definiran enak način odpiranja elementov. Drsni način odpiranja oken je mnogo dražji od klasičnega.
 • storitve: preverite na ponudbah tudi storitve. Predvsem ali so vse storitve, ki ste jih želeli, zajete v ceno – dostava, montaža, letvanje, zidarska dela, odvoz starih materialov in potni stroški.
 • garancija in servis: proizvajalci vam bodo zagotovili nemoteno delovanje naročenih elementov, vendar vsi vemo, da prihodnosti ni moč napovedati. Zato je dobro, da izberete ponudnika, ki vam bo zagotavljal večletno garancijo in brezplačen servis. Preverite garancijske pogoje in jih primerjajte med seboj. Pozanimajte se tudi o servisni službi proizvajalca, ki ga boste izbrali. Ali podjetje servis ponuja po vsej Sloveniji, ali je ta brezplačen, kakšna je okvirna čakalna doba v primeru, da potrebujete storitev, kako je z nadomestnimi materiali ipd.

Da bo nakup stavbnega pohištva prijetna izkušnja brez negativnih presenečenj, vam priporočamo, da preverite tudi izkušnje prijateljev in znancev, ki so se z menjavo oken že srečali. Naj bodo to osebe, ki jim zaupate in vam bodo dale verodostojno oceno. Ne spreglejte pa niti certifikatov kakovosti in drugih raziskav, ki dokazujejo kakovost izdelka in zadovoljstvo kupcev posameznega proizvajalca. Ob upoštevanju zgoraj naštetih postavk in nasvetov bo vaša izkušnja nakupa stavbnega pohištva prijetna in odločitev zagotovo prava. 

 • Hitri kontakt

 • O portalu Eko hiša & stil

  EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

 • Povezave