Okolju prijazna peka na žaru


Okolju prijazna peka na žaru Peka zunaj na žaru ni sama po sebi okolju prijazna. Lahko pa za to poskrbite z nekaj drobnimi spremembami.

Čistoča je ključna!

Preden pričnete peči, je žar vedno potrebno dobro očistiti. A za to ne uporabljajte strupenih kemikalij, temveč izberite enostavno naravno metodo. Vlažno ščetko namočite v sodo bikarbono in z njo dobro podrgnite rešetko dokler ni čista. Nato rešetko umijte z vodo, posušite in žar je pripravljen za uporabo.

Nasvet + Isto tehniko uporabite tudi za čiščenje po peki, saj bo soda odstranila tudi trdovratne mastne madeže.

Napolnite žar

Tudi pri peki na žaru se sproščajo emisije, ki so škodljive okolju, pri uporabi žara na plin pa se porablja veliko goriva, zato se izogibajte uporabi žara za eno samo jed. Načrtujte poln jedilnik in specite vse od zelenjave do mesa. Če boste pekli meso, izberite manj mastno meso, saj mastni kosi sproščajo več karcinogenov v ozračje.

Pravilno prižgite

Petro-kemikalije v vžigalnikih in vžigalnih tekočinah za žar povzročajo onesnaženost okolja in niso dobre za vdihavanje. Da bi uspešno zakurili pod vašo hrano, raje uporabite električni grelec, ki ga lahko kupite v specializiranih trgovinah.

Porabite oglje

Ko oglje razpade v pepelm lahko z njim pognojite rastline na vrtu. Enkrat ali dvakrat v sezoni ga z roko posujte po vrtu in s prsti nežno vtrite v zemljo. Tako boste dvignili pH v zemlji. Ogorke, ki še niso razpadli v pepel, pustite, da se popolnoma ohladijo (lahko traja nekaj dni), nato pa jih postavite v vlažne ali plesnive dele kleti ali doma, kjer bodo vsrkali neprijeten vonj in vlago.

Predlogi za peko

Za mesojedce: Piščanec po jamajško

Za ljubitelje rib: Ribji ražnjiči s kuskusom

Za vegetarijance: Zvitki z jajčevci in mocarelo

Za gurmane: Nenavadne jedi z žara

Sladica: Pikantna lubenica na žaru

Kaj pa začimbe? Vsem vrsta mesa in zelenjave bo pred peko na žaru okus izboljšala ta ultimativna začimbna mešanica!

Komentarji

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave