Parket ali laminat? Ni pomembno. Talna obloga iz lesa je vedno prava izbira.


Parket ali laminat? Ni pomembno. Talna obloga iz lesa je vedno prava izbira. Veliko vlogo pri odločitvi med lanimatom in parketom - kot vedno - igra cena. Kljub kriznim časom, pa je med kupci, kakor ugotavljajo v podjetju Alpod, ki so nam pomagali pripraviti ta nasvet, odločitev za parket še vedno najpogostejša.

Ko se odločamo za izbiro talne obloge moramo najprej poznati namen uporabe talne obloge ter trajanje le-te. Če gre le za kratkotrajnejšo obnovo, kjer se čez nekaj let pričakuje ponovna prenova, potem svetujemo uporabo laminata. Ta ima v teh primerih številne prednosti, ki se nanašajo predvsem na stroškovni vidik - je cenejši, njegova montaža in demontaža pa sta hitri in enostavni. V kolikor pa se odločate za talno oblogo, ki bo v uporabi dlje časa, potem v podjetju Alpod svetujejo izbiro parketa, kjer dodajajo, da Slovenci še vedno prisegamo klasičen masivni parket, čeprav je na trgu veliko različnih vrst gotovih parketov s širokim spektrom uporabe. 

Trendi v svetu talnih oblog 

Gotovi parketi so se na trgu pojavili pred nekaj leti in s svojo uporabo postali pomembna konkurenca klasičnim parketom. Za kupce so zanimivi predvsem dvoslojni gotovi parketi, ki so primerni tudi za ogrevana tla. V podjetju Alpod izpostavljajo, da je prevod toplote skozi omenjeno vrsto parketa za približno 80 odstotkov boljši od klasičnega masivnega parketa. K temu med drugim pripomore tudi njegova debelina, ki znaša med 9,5 in 11 milimetri. 

Druga zanimiva novost so trislojni parketi (debelina 14 ali 15 mm), katerih prednost je tudi v hitri montaži. To so parketi s t.i. clik sistemom spajanja, ki omogoča enostavno in hitro polaganje brez lepljenja na tla, se pravi na isti način kot laminat. 

Poseben trend in hit pri kupcih pa predstavlja termično obdelan parket, ki je zaradi svoji lastnosti primeren za montažo v klimatsko obremenjene prostore. 

Parket v kopalnici? Da! 

Za montažo parketa v kopalnice, savne, kleti in podobne prostore, kjer je velika verjetnost izlitja vode, v podjetju Alpod torej svetujejo uporabo termično obdelanega parketa. Les pri termično obdelanem parketu zaradi obdelave ne absorbira tolikšne količine vode, kot naraven les, zato je dimenzijsko veliko bolj stabilen v spremenljivih klimatskih pogojih, ki so značilni za na primer kopalnice in savne. 

Če nam termično obdelan parket ne predstavlja ustrezne izbire, v podjetju Alpod izpostavljajo, da je v omenjenih prostorih, odlična izbira tudi masivni parket, večinoma teak, ki je položen na enak način kot na plovilih (jahte, jadrnice,...). 

Če se odločamo za alternativo parketu, naj bo izbira dobra. 

Les, kot naraven material, je zagotovo najboljša izbira, ne glede na to za kakšno obliko lesene talne obloge se odločimo. Imejmo namreč v mislih, da mnoge talne obloge, ki jih ponuja naše tržišče, skrivajo tveganje za zdravje, ki ga povzročajo škodljive snovi, ki se uporabljajo pri njihovi izdelavi. V podjetju Alpod pravijo, da so dobra, zdrava alternativa parketom predvsem laminatni in tudi parketni podi. Izdelani so iz naravnih materialov, brez dodanih školjivih sredstev za zaščito, ne vsebujejo kloridov in PVC-ja. 

Sam svoj mojster? Ne za vsako ceno. 

Nekatere talne obloge boste brez težav z nekaj spretnosti in potrpežljivosti ter dobre volje položili sami ali s pomočjo prijateljev. Za nekatere oblike pa v podjetju Alpod svetujejo, da se odločite za pomoč strokovnjaka. Ne glede na izbrano obliko talne obologe pa velja, da je montaža v veliki meri odvisna od ustrezno pripravljene talne podloge. 

Najpreprostejša je montaža laminatov s click sistemom spajanja, pa tudi gotovih trislojnih parketov, ki se prav tako spajajo na omenjeni način. V podjetju Alpod pa najbolj odsvetujejo samostojno polaganje dvoslojnega gotovega parketa na ogrevan estrih, kjer mora biti izvedba opravljena s kakovostnejšimi materiali, saj je delovanje talne obloge na ogrevanem estrihu bistveno večje kot na ostalih podlagah. 

V podjetju Alpod izpostavljajo, da se kupci pri nakupu talne obloge pogosteje odločajo na podlagi razmerja med izgledom in ceno in ne, kar je pravilneje in pametneje, med kakovostjo in ceno. Parket lahko izgleda lepo, ni pa nujno, da je primeren za določeno mesto vgradnje. Nakup parketa mora biti tudi usklajen s prostorom tako po estetski kot tudi po kakovostni plati. Neustrezno izbrano omaro lahko zamenjamo za novo z relativno nizkimi stroški, medtem ko za parket praviloma to ne velja. Zato v podjetju Alpod svetujejo, da se pred izbiro talne obloge posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo z ogledom na terenu, svetoval o najbolj primerni talni oblogi za vaš dom. 

 

 

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave