Prednosti ekološkega vrta


Prednosti ekološkega vrta Ustvarjanje in skrb za lasten vrt daje nešteto prednosti, med katerimi so najpomembnejše ekonomska, ekološka, zdravstvena in kulturološka.

Ekonomska: s pridelovanjem lastnega sadja in zelenjave se zmanjša kupovanje le-tega v trgovinah in poraba denarja.

Ekološka: okolice ne onesnažujemo s pesticidi, herbicidi, fungicidi in umetnimi gnojili, ne škodimo drugim živim bitjem, skrbimo za biotsko raznolikost in tako blažimo izginjanje avtohtonih sort. Če uporabljate zastirko, bo tudi poraba vode skoraj minimalna.

Zdravstvena: zelenjava je nabrana sveža, ne zori v kontejnerjih. Časovni interval od pobiranja do uživanja je izredno kratek, ni škodljivih kemikalij, ki imajo lahko dolgoročen negativni vpliv na človeški organizem (alergije).

Kulturološka: zgodovina in kultura nekega naroda se kaže tudi skozi gastronomijo. Z ustvarjanjem lastnega vrta se vzdržuje tradicijo in tradicionalni način proizvodnje, osnovan na modrosti prejšnjih generacij. Najbolj pomembno pa je, da se ohranja avtohtona semena sort, ki so odporne na klimatske spremembe in se jih lahko uporablja leto za letom, za razliko od genetsko spremenjenih.

Fotografija: Depositphotos

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave