Zgoraj - spodaj: varno in udobno


Zgoraj - spodaj: varno in udobno Stopnišče je istočasno element oblikovanja in funkcionalni del vsakega doma. Na trgu obstajajo različne "dizajnerske" in konstruktivne rešitve izpeljave stopnišč. Na katere je, da bi si zagotovili varnost in udobje, treba biti pozoren?

Stopnišča služijo kot prostorski dodatek, povezujejo in širijo hodnike ter spajajo etaže. Praviloma so vedno reprezentativni arhitektonski element. 

V službi estetske izvedbe visoke vrednosti se danes najpogosteje priporoča odprt koncept oblikovanja, kjer je stopnišče izpostavljen element prostora, kar pripomore k dodani vrednosti celote. Kot navpični tridimenzionalni gradbeni element ima pogosto značaj skulpture. Odločujoči so oblika, material, umestitev, če je odprto ali zaprto, naslonjeno na steno ali prostostoječe v prostoru. 

Stopnišča so se nekoč zaradi toplotnih razlogov umeščala med dve steni, danes pa jih najdemo tudi v središču hiše. Nekatera imajo bolj funkcionalen značaj, druga pa so tudi element oblikovanja prostora, odvisno od umestitve in potreb. 

Pri tem je potrebno razmisliti o sledečem: kako pogosto se stopnišče uporablja in kje bi moralo stati? Gre za glavno ali dodatno stopnišče? Ali je stopnišče primerno za starejše osebe in otroke ter ali obstaja možnost naknadne vgradnje dvigala? 

Stopnišče v dnevni sobi ali predsobi? 

Stopnišče v dnevni sobi je praviloma tudi oblikovalski element. Načrt, material, in zaključek morajo v tem primeru vedno biti v skladu z osnovno usmeritvijo doma. Pri tem je treba upoštevati dejstvo, da takšna umestitev povzroči gnečo, hrup in stalni promet. 

Če je stopnišče del predsobe, je potrebno pri projektiranju paziti na problem "ozkega grla". Celostni občutek vhodnega predela je odvisen prav od umestitve stopnišča. Umestitvi neposredno pri vhodnih vratih se je treba izogibati, saj je mesto nekoliko nerodno za tiste, ki odpirajo vrata. Praviloma morajo tako stopiti na stopnico, da bi sprostili prehod. Vhodni del stopnišč mora zato biti čimbolj odmaknjen od vhodnih vrat. Mnogo bolje ga je umestiti znotraj niše. Če pa v nedeljo zjutraj radi v spalni srajci hodite po kuhinjo po kavo in morate pri tem prečkati hladno predsobo, prav tako razmislite o tem, ali je položaj stopnišča primeren za vas. 

V vsakem primeru upoštevajte sledeče: zgoraj in spodaj pred stopniščem je treba zagotoviti vsaj en meter prostora, strokovnjaki svetujejo celo meter in pol. Na ta način boste zagotovili dovolj maneverskega prostora v starosti ter za primer potrebe po vgradnji dvigala. 

Če ima hiša klet, je dobro vhod proti kleti zapreti, čeprav obstajajo tudi odprta stopnišča, ki vodijo do tega dela hiše. Razen tega, da prepuščajo hladen zrak v zgornje prostore, predstavljajo tudi nevarnost za otroke in starejše. 

Pohištvo in videz - enotnost oblike in oblikovanja 

Minimalna širina kraka stopnišča mora biti vsaj 80 cm, še bolje je 90 ali celo 100 cm. Ravna stopnišča zavzamejo približno 12 kvadratnih metrov površine, podestna pa približno 8. Zavita stopnišča, torej krožna in polkrožna, potrebujejo med 6 in 10 kvadratnih metrov prostora. 

Cena izdelave stopnišča se giba med dva tisoč in deset tisoč evri. Odvisna je od materiala, velikosti in konstrukcije. Masivna lesena stopnišča so na voljo že za približno tri tisoč evrov, če pa se za material uporablja smreka, je cena še kakšnih tisoč evrov nižja. Zavita stopnišča so cenejša, vendar pogosto manj praktična. 

Poleg klasičnega stopnišča, kjer so stopnice iz ene ali obeh strani fiksirane z nosilci, obstajajo tudi konzolna stopnišča v obliki visečih stopnic ter gotovih betonskih elementov, ki se vgradijo v prostor v enem kosu. 

Zadnje čase so zelo priljubljena stopnišča, kjer so stopnice pritrjene na steno brez pomožne konstrukcije. 

Marsikaj je mogoče, nekaj pa je nujno 

Če je nosilna konstrukcija iz lesa, jekla ali betona je lahko ograja tudi steklena. Pomembna sta videz in sestava stopnic. Tukaj pride do izraza predvsem njihova odpornost proti obrabi, zaradi česar so pogosto prekrite z masivnim furnirjem, površina pa je dodatno obdelana, oziroma lakirana. 

Betonsko stopnišče se prekrije s ploščicami. Preproga bi zaradi svoje svojih akustičnih prednosti morala ostati na zunanji strani. Stopnice morajo biti preproste za čiščenje in vzdrževanje, odporne na zdrse in varne za vzpenanje. 

Za varno in udobno vzpenjanje je odločilna širina stopnic in razmak med njimi kot tudi medsebojno razmerje. Najpogostejši razmik med stopnicami za neovirano obvladovanje višine znaša med 15 in 19 cm, idealna pohodna širina pa znaša med 25 in 36 cm. To razmerje določa formula "širina stopnice = 63 - 2x višina stopnice". 

Za držala velja sledeče: najmanjša višina mora biti 90 cm, začenši pri sprednjem robu stopnice, razmik med elementi na ograji pa ne bi smel biti večji od 12 cm - vsaj kadar je govora o gospodinjstvih z otroki, tako da se že na začetku prepreči tiščanje glave med rešetke. Prav tako je smiselno izpostaviti prečne elemente, saj vzpodbujajo vzpenjanje. Pri majhnih otrocih je treba upoštevati tudi možnost morebitne vgradnje pregrade. Izogibajte se robovom in izboklinam, ki lahko povzročijo padce in poškodbe. 

Pravilna osvetljava stopnišča 

Varno stopnišče ima stalno osvetljene stopnice, ne glede na to ali je posredi naravna ali umetna svetloba. Optimalna rešitev so stikala za luč  na začetku in na koncu stopnišča, v idealnem primeru opremljena s svetlobnim signalom. Luč mora biti postavljena vzporedno s stopniščem kot tudi nad podestom ter na samem začetku. Snop mora biti usmerjen navzdol in navzgor, vendar ne sme bleščati. Glavna osvetljava mora biti enakomerna. Postavljena mora biti tako, da osvetljuje vhod na stopnišče od zgoraj navzdol, tako da so sence kratke in mehke. Na ta način so posamezne stopnice najbolj vidne. 

Če je svetlobe preveč in je vir premočen, na primer reflektorji, nastanejo močne sence, zaradi česar stopnice niso dobro vidne. Dodatna stenska svetila zagotavljajo vizualne poudarke in pomagajo pri orientaciji. 

Posamezni izvajalci ponujajo svetila LED, ki jih postavite v neposredno bližino stopnic, tako da eksplicitno osvetlijo stopnišče. Glede na izvedbo jih umestimo na vsako tretjo stopnico. 

Pri širokih stopnicah je osvetljavo mogoče vgraditi med posameznimi stopnicami, toda le če je stopnišče zaprto in svetloba takrat sije na vsako posamezno stopnico. Osvetljeno držalo je lep okras in dobra pomoč pri orientaciji. Dobro je, če se začne kakšnih 30 cm pred začetkom stopnišča, saj olajša orinetacijo in daje občutek varnosti. V poštev pridejo vse različice pohodnih površin od klasičnega lesa, nerjavečega jekla, pločevine z luknjicami, steklenih stopnic, ki so pritrjene le na steno in tako naprej. Posebno lahkotno delujejo stopnišča, kjer stopnice niso zaprte in ni ograje. Tukaj svetujemo, da kljub vsemu pazite na varnost in zagotovite vsaj držalo. Arhitekti običajno poznajo norme in varnostne predpise, tako da se plača poslušati njihove nasvete in jih vključiti v projekt, ne glede na to ali gre za stopnišče po meri ali za že gotov model. Prav tako priporočamo, da najprej preizkusite nekaj modelov, da dobite občutek prehodnosti in (ne)udobnosti vzpenjanja, preden se dokončno odločite. 

Galerija slik  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave