Bo trajnostna gradnja postala evropska stvarnost?


Bo trajnostna gradnja postala evropska stvarnost? Na 4. konferenci trajnostne gradnje o novi evropski gradbeni direktivi, implementaciji kazalnikov Level(s) in certificiranju zgradb po sistemu DGNB.

Organizator konference: GBC Slovenija
Datum: 26. september 2019, od 9.00 do 15.00
Lokacija: Knauf Insulation Experience Center (KIEXC), Trata 32, 4220 Škofja Loka

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo – GBC Slovenija bo zadnji četrtek v septembru izvedlo letno konferenco trajnostne gradnje, ki bo tokrat z aktualnimi vsebinami že četrta po vrsti.

Zakaj trajnostni projekti v EU postajajo nujnost in kako se jih uspešno lotevajo v Italiji, nam bosta v prvem sklopu povedala Audrey Nugent iz evropske mreže ERN WGBC ter Marco Caffi iz italijanskega združenja za trajnostno gradnjo GBC Italia. O tem, kako pomembno vlogo in kakšen potencial imajo danes zgradbe v trajnostnem razvoju, nas bo seznanila gostja iz Bruslja, Josefina Lindblom, ki v EK deluje v okviru Direktorata za okolje. 

Govora bo o kazalnikih trajnostne gradnje Level(s), ki jih je kot orodje za odločanje in poročanje na podlagi smernic za trajnostno gradnjo ter akcijskega načrta za krožno gospodarstvo razvila Evropska komisija (EK). V Evropi se gradnji in uporabi zgradb pripisuje kar 40 % porabe vse razpoložljive energije ter približno 36 % izpustov CO₂, kar predstavlja veliko okoljsko obremenitev, zato bo za doseganje ciljev strateške agende Evropskega sveta 2019-2024 potrebno sprejeti novo evropsko direktivo za trajnostno gradnjo.

drugem sklopu predavanj se bomo posvetili sistemskemu vrednotenju stavb v skladu z DGNB standardi. Nemški inštitut za trajnostno gradnjo - DGNB certificira različne tipe stavb po vsem svetu z namenom, da bi trajnostna gradnja postala standard v gradbeništvu. O teh vsebinah, trajnostni shemi ter trajnostno certificiranih soseskah bo udeležence seznanil Johannes Kreissig iz DGNB, Domen Ivanšek iz družbe Knauf Insulation pa bo podrobno predstavil še objekt KIEXC v Škofji Loki, ki je bil zgrajen po najvišjih možnih standardih trajnostne gradnje DGNB in se kot prvi pri nas ponaša s Platinastim DGNB certifikatom. 

tretjem sklopu se bomo posvetili trajnostni gradnji v Sloveniji, zakonodajnim podlagam in pričakovanjem države na eni ter s primeri dobrih praks in strategij trajnostnega razvoja na drugi strani. Soustvarjali ga bodo predavatelji Saša Galonja iz MOP, Danijel Lisičič iz družbe JUB ter župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič.  

Vsakemu sklopu bo sledila panelna diskusija, ki jo bodo povezovali Vincent Briard iz družbe Knauf Insulation, arhitekt Robert Smodiš, slovenski specialist za trajnostno certificiranje stavb, ter dr. Iztok Kamenski, predsednik GBC Slovenija. 

Program bo potekal od 9. do 15. ure.

www.gbc-slovenia.si

Komentarji

 • Hitri kontakt

  Mojvideo d.o.o.
  Prežihova 17
  8250 Brežice

  T: 040 903 424
  @: info@ekohisastil.si

 • O portalu Eko hiša & stil

  EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

 • Povezave