Kaminska tehnika v sodobnih gradnjah


Kaminska tehnika v sodobnih gradnjah Vključitev kaminske peči v sodobno, energetsko učinkovito hišo ima majhen vpliv na okolje, saj so nedavne študije pokazale, da so drva eden najbolj trajnostnih in obnovljivih virov toplote.

In na kakšen način lahko v dom z nizkimi toplotnimi potrebami vključimo prasketanje ognja?

DOVOD ZRAKA
Za popolno zgorevanje drv v kurišču je nujno potreben dovod zraka od zunaj, kar zagotavlja delovanje kurišča neodvisno od zraka v prostoru. Obstaja več možnosti izvedbe zajema zunanjega zraka, npr. v tlaku, po vertikali skozi zračni kanal dimniškega sistema, s prebojem zunanje stene za kuriščem ipd.

TOPLOTNA MOČ IN AKUMULACIJA
Ker so v nizkoenergijskih hišah toplotne potrebe nizke, je pravilna izbira manjšega kaminskega vložka s posledično nizko nazivno močjo. Glede na energetsko učinkovitost objekta je izziv preprečevanje pregrevanja prostora. Zato je treba večji del toplote shraniti v akumulacijski oblogi, ki toploto oddaja v prostor enakomerno in še dolgo po gorenju, s pravimi materiali tudi do 20 ur. Sevanju toplote skozi stekleno površino se ne moremo izogniti, zato naj bodo steklene površine kuriščnih vratc čim manjše.

ARHITEKT SVETUJE
Pogosto se srečamo z željo po kurišču z večjo zasteklitvijo, kar pa v nizkoenergetskih objektih ni primerno. Z optično povečavo kurišča, ki jo najpogosteje dosežemo s črno kovinsko oblogo dosežemo vizualni efekt večjega kamina. Kovinsko oblogo lahko združimo z nišo za drva, predali ipd.
Del kamina je lahko tudi peč za peko, ki lahko deluje popolnoma neodvisno od dimnih plinov iz kurišča. To pomeni, da lahko pečico uporabljate tudi poleti, ne da bi pri tem ogrevali prostor.

Več na: https://www.imag.si/ ali FB IMAG

Galerija slikKomentarji

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave