Luka Zajc: Imam srečo, da je moj poklic hkrati moj hobi


Luka Zajc: Imam srečo, da je moj poklic hkrati moj hobi Odkrijte inovativno in ekološko božično drevo Spira, ki ga je oblikoval industrijskim oblikovalec Luka Zajc. Z njim smo se pogovarjali o njegovem delu, idejah in prihodnosti oblikovanja butičnih izdelkov.

Kako pri vas poteka razvoj izdelka – od ideje do zadovoljnega kupca?

Luka Zajc: "Najprej želim stranko, njeno bistvo, spoznati. Jaz pravim temu, da zadihamo skupaj, da razumem njihove proizvodne, marketinške in prodajne procese. Nato skupaj postavimo strategijo izdelka oziroma blagovne znamke in naredimo »design brief«, ki nas bo popeljal do končnega produkta. Ko začnemo delati skupaj, najprej uporabim že prej omenjeno »out of the box« metodo, ki omogoča, da premaknemo meje tako pri kreativi kot pri proizvodnem procesu. Če bi se omejevali le na to, kar podjetje v nekem trenutku zmore, bi se dostikrat zavrteli v krogu. Podjetja, ki najemajo naše storitve, so po navadi kreativnejša in s pogledom, usmerjenim v prihodnost, zato se v veliki večini primerov ne ustrašijo narediti koraka naprej in prilagoditi/posodobiti proizvodnega procesa v želji po boljšem in učinkovitejšem produktu. Na celoten oblikovalski, razvojni in proizvodnji proces ne gledajo kot strošek, ampak kot naložbo, kar v resnici tudi je."

Ljudje kupujemo z očmi, radi gledamo lepe izdelke in kukamo v revije s fotografijami lepih hiš. Če nam izdelek ni všeč, ne bomo niti preizkusili njegove uporabnosti. Kako narediti industrijske izdelke lepe, kje je meja med umetnostjo, estetiko, kakovostjo in ceno?

Luka Zajc: "Za industrijske oblikovalce pravim, da smo bolj ko ne obrtniki, saj moramo pazljivo in uspešno krmariti med zgoraj naštetimi pojmi. Prvi stik s kupcem je seveda estetika, tu mora preskočiti iskra, da pritegnemo kupčevo pozornost. Drugi in zame najpomembnejši del pa je seveda uporabnost. Lep izdelek brez funkcionalne vrednosti je umetnost, s čimer seveda ni nič narobe, ni pa to cilj industrijskega oblikovalca. Naloga tega je, da prepozna uporabno vrednost izdelka in jo poizkuša izboljšati – tako za proizvajalca kot za uporabnika. Kako narediti izdelke lepe, je precej objektivno vprašanje, vsak oblikovalec ima nekaj »svojega« in ne gledajo vsi kupci na izdelke enako. Zato imajo/imamo kupci srečo, da imamo izbiro, saj vsak lahko prilagodi nakup svoj željam in estetskim vrednotam."

Izdelek, ki vas je oblikovalsko zagotovo zelo zaznamoval, je Spira Christmas Tree. Inovativno in ekološko božično drevo, elegantno in trajno. Ste se ga domislili, ko ste decembra v gneči izbirali smrečico in nato nekaj tednov sesali njene iglice s preproge?

Luka Zajc: "To je zopet zgodba, ki se je zgodila spontano. Osnovno idejo, razmišljanjeo produktu, je sicer načel oče, nato pa smo pristopili in produkt izpilili do te mere, kot ga poznamo zdaj. Kot oblikovalec opazuješ, se srečuješ in rokuješ z različnimi predmeti in težko je opisati trenutek, ko se utrne neka ideja. Dva večja povoda za Spira Christmas tree sta bila shranjevanje in trajnost. Iglice v preprogi so sicer neprijetnost, vendar ne taka, kot je to, da mora vsako leto nekdo posekati drevo, ga pripeljati nekam, kjer ga lahko kupiš le za to, da ga po parih tednih zavržeš. Ko smo nato začeli uporabljati umetno smrečico, smo se vsako leto srečevali s težavo shranjevanja in s tem, da pri umetni smrečici resnično ne čutiš topline in vonja lesa, ki sta tako značilna za ta praznik."

Spoznajte Spira Christmas Tree ...

Celoten intervju z Luko Zajcem in več o njegovih projektih preberite v novi številki revije EKO HIŠA & STIL (december-januar 2018/2019).

Fotografija: arhiv Zajc Design

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave