Pričarajte si svoj ZEN trenutek


Pričarajte si svoj ZEN trenutek Podjetje Electrolux, ki se trudi slediti željam potrošnikov, je predstavilo revolucionaren sesalnik UltraSilencer™ ZEN, najtišji sesalnik na svetu.

Ena najbolj nezaželenih oblik hrupa je, kot kažejo raziskave, zvok sesalnika za prah. Zato so pri Electroluxu razvili rešitev, ki je hkrati tudi ovrgla mit, da imajo sesalniki z nizko stopnjo hrupa slabšo delovno uspešnost čiščenja. Novi UltraSilencer™ ZEN povzroča le edinstvenih 58 decibelov in je tako tih, da lahko povsem mirno posesate sobo, v kateri spi otrok, brez strahu, da bi ga zbudili!

To navdušuje mlado mamico, sicer pa pevko in televizijsko voditeljico Katarino Malo, ki bo sesalnik preizkusila tudi sama: "Odkar sem mamica, ne pretiravam z igranjem glasbe, velikokrat tudi sama v avtomobilu ne poslušam radia, kajti mislim, da doživimo absoluten presežek informacij, že tako smo izpostavljeni fizičnim stikom z oglasnimi prostori, da ne govorim, kaj nam delajo pametni telefoni in vsi ti sodobni pripomočki. Ta sesalnik pa mi bo omogočil, da bom lahko kdaj posesala tudi v poznih večernih urah oziroma tako, da ne bom nikogar s tem pretirano motila, da bo Lukas lahko užival v svoji igri, da bo moj partner lahko še naprej delal in da bom tudi jaz morda lahko sama s svojimi mislimi."


Kako pomembno vlogo na kakovost življenja imata zvok in tišina, so razpravljale: doktorica antropologije Katerina Vidner Ferkov, logopedinja in defektologinja prof. Elza Sabolič, profesorica športne vzgoje in avtorica programa VIIT Alenka Košir, ter pevka in televizijska voditeljica Katarina Mala,

Tako zvok kot tišina imata velik vpliv na naše zdravje, splošno počutje in tudi na doživljanje naše okolice. Kadar smo pod stresom, smo precej bolj občutljivi na negativne dražljaje, med katere lahko vsekakor štejemo tudi neprijeten hrup. Kako pomembno vlogo na kakovost življenja imata zvok in tišina, so danes razpravljale strokovnjakinje z več področij.

Alenka Košir, profesorica športne vzgoje in avtorica športnega programa VIIT, ter Electroluxova ambasadorka je prva med Slovenci preizkusila UltraSilencer™ Zen. "Ko si pod fizičnim naporom ali v stresu, je telo v neravnovesju, po vadbi pa se telo počasi spravi nazaj v ravnovesje. Ko smo navajeni teh situacij, lahko to natrenirano telo in te občutke med in po vadbi prenesemo tudi v situacijo, ko smo pod stresom. Je pa res, da je za ponovno vzpostavitev ravnovesja potrebna tudi neka tišina, saj vsi zunanji dejavniki, tudi zvok, vplivajo na to, kako hitro se bomo umirili. Mamice pozdravljamo ta prvi sesalec, ki je tako tih, da dejansko pogledaš, ali dejansko deluje. Odličen je tudi, saj imamo pri nas, ob treh šoloobveznih otrocih, vsi natrpane urnike in tako jaz, ko se otroci učijo, kuham, pospravljam, sesati pa nisem mogla, ker ta zvok otroke moti, tu pa se resnično lahko pogovarjaš in sesaš zraven, ker je res tako tih. In opravi svoje delo."

Raziskave Electroluxa so že večkrat pokazale, da je zvok sesanja najbolj neprijeten zvok v gospodinjstvih, zato si je podjetje v razvoju novih izdelkov zadalo le en cilj: zmanjšati raven hrupa. "Electroluxovo raziskovanje je pokazalo, da  36 % potrošnikov meni, da je njihov sesalnik preveč hrupen in celo 90 % potrošnikov pravi, da mora biti njihov naslednji sesalnik tišji od sedanjega. Njihovo stališče je logično, ker v današnjih manjših življenjskih prostorih tišina postaja zelo cenjena vrednota. Naša želja je bila spremeniti neprijetno in hrupno izkušnjo sesanja v priložnost za ljudi, da si ustvarijo mirne domove, to pa smo dosegli s sesalnikom UltraSilencer™ ZEN," je povedala Anamarija Rogić, Marketing Manager družbe Electrolux.

Elza Sabolič pomaga otrokom z motnjami v razvoju in odraslim z nevrološkimi težavami s posebnim programom Listening, preko katerega postopoma izboljšajo slušne sposobnosti in funkcije za boljše učenje, komunikacijo, koncentracijo ter motorične sposobnosti. A vsekakor je tudi tišina nadvse pomembna za zdravo življenje, še posebej ob dejavnostih, ki marsikomu niso ljube: "Zvok čutimo prej, preden ga slišimo, saj telo reagira hitreje, kot uho. Če sprejemamo preveč zvočnih, pa tudi ostalih dražljajev, smo velik del dneva pod stresom, v stanju bega ali boja, in naši možgani se branijo tako, da proizvajajo preveč stresnih hormonov, kar slabi naš imunski sistem. Če imamo dobre slušne sposobnosti lahko selekcioniramo tiste informacije, ki so za nas v določenem trenutku pomembne, otroci z motnjami v razvoju in tudi odrasli z nevrološkimi težavami pa te sposobnosti nimajo. Zvočna onesnaženost našega okolja postaja velik problem."

Antropologinja dr. Katerina Vidner Ferkov, ki je preučevala tehnike umirjanja, pa dodaja: "Zvok je lahko tudi hrup, ki nas v sodobnem življenju nenehno obkroža in tudi ogroža. Zato ljudje z različnimi tehnikami  iščejo tišino in umiritev. V Evropi poznamo tradicijo negovanja tišine, ki se še ohranja v samostanih, vendar jo težje dosežemo v vsakodnevnem življenju. Bolj dostopne so različne meditacije, jogijske, budistične in zenovske, ki so tudi raziskane in vedno bolj priljubljene. Najlažje pa v stik s tišino stopimo v naravi, Slovenci in Slovenke še posebej radi v gorah. Ljudje doživljajo v naravi zelo globoke občutke, lahko bi rekli, da ponovno najdejo smisel življenja, povezavo s samim sabo in z drugimi."

UltraSilencer™ ZEN

Prva generacija UltraSilencer™ sesalnika je lansirana leta 2002. Raziskave in poskusi so privedli do nenehnega izboljševanja in do kombinacij patentov v preteklih letih, tako da ima na ta način novi UltraSilencer™ ZEN edinstveno nizko raven zvoka v višini 58 decibelov. Skrivnost je v tehnologiji Silent Air™, ki optimizira pretok zraka in omogoča sesalniku, da izboljša delovno učinkovitost ob hkratnem zmanjšanju ravni zvoka.

Sistem Silent ZEN™ s plastmi izolacije ustvarja novo, mirno doživetje čiščenja. Optimizirano Silent AeroPro™ črevo z gladkim notranjim profilom dodatno pomaga k zmanjšanju hrupa. Ščetka Silent ZEN™ ima aerodinamičen dizajn, zaradi katere se zmanjšuje neprijeten zvok. Vrečka za prah Sound Shield™ skupaj z inovativno suspenzijo motorja in novim držalom filtra pripomore k tišini sesanja.

Sesalniki UltraSilencer™ ZEN so na voljo v kovinsko sivi, modri, ledeno beli, čokoladno rjavi in črni barvi in omogočajo Zen izkušnjo med čiščenjem.

Več informacij lahko najdete na www.electrolux.si

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave