PRIHRANITE KAR DO 85 % STROŠKOV ZA OGREVANJE


PRIHRANITE KAR DO 85 % STROŠKOV ZA OGREVANJE V hladnih dneh si ni težko predstavljati, kako pomembno je imeti učinkovit sistem ogrevanja. Prav to je eno ključnih vprašanj, ki se nam zastavijo pri načrtovanju novogradnje ali prenovi obstoječe hiše. Odločitev je povezana z visokimi stroški investicije, vplivala pa bo na naše bivalno udobje in s tem povezane stroške v prihodnjih desetletjih.

Pri trenutnih naraščajočih in nestabilnih cenah energentov je stroškovni vidik investicije še toliko pomembnejši. Pri tehtanju alternativ tako stremimo k izbiri rešitve, ki nam bo čez celotno življenjsko dobo naše hiše zagotavljala dovolj toplote za prijetno bivanje in omogočala kar največjo energetsko neodvisnost. Z omenjenih vidikov je izbira geotermalne toplotne črpalke z geosondo najučinkovitejša rešitev na dolgi rok, saj nam zagotavlja trajno zanesljivo pridobivanje toplote in skoraj brezplačno hlajenje.

PREDNOSTI OGREVANJA Z GEOSONDO

Ogrevanje in hlajenje z geosondo ima mnogo prednosti pred ostalimi načini, tudi pred ostalimi tipi toplotnih črpalk. Je neopazno, vrtina je namreč skrita pod zemljo, tudi jaška ni nad njo. Je tudi zanesljivo, saj je temperatura na globini 50–150 m, kolikor je običajna globina vrtine za geosondo, stabilnih 5 do 10 °C, kar je za toplotno črpalko idealni delovni pogoj. Geosonda je tudi trajna rešitev, saj je praktično večna. Geosonda v zemlji je po pravilno izvedenem varjenju neprekinjena polietilenska cev, ki se začne v strojnici vašega doma, gre skozi zid in nato približno 100 m navpično v zemljo. Je neuničljiva, zdržala bo vsaj sto let.

OGREVANJE POZIMI, HLAJENJE POLETI IN DOVOLJ TOPLE VODE VSE LETO

Geotermalna toplotna črpalka z geosondo je optimalna rešitev ogrevanja in hlajenja, ki zagotavlja popolno udobje bivanja vse leto. Vse to pri najnižjih možnih stroških obratovanja.

To pomeni energijsko učinkovito ogrevanje pozimi, prijetno in skoraj brezplačno naravno hlajenje v vročih poletnih dneh ter obilo vroče sanitarne vode vse leto. Uporabniku tudi ni treba razmišljati o vklopu ali izklopu posamezne funkcije ter skrbeti za nadzor in vzdrževanje več različnih sistemov, saj toplotna črpalka samostojno nadzira svoje delovanje tako, da so uporabnikom zagotovljeni idealni bivanjski pogoji.

Geotermalna toplotna črpalka izkorišča temperaturo zemlje. Geosonda je nameščena v vrtino do globine 150 m, toplotna črpalka pa je nameščena v notranjosti objekta, kar ji podaljšuje življenjsko dobo.

Geotermalna toplotna črpalka Thermia Calibra Eco predstavlja revolucionarno rešitev ogrevanja in hlajenja za udobje in prihranke vse leto:

 • zmanjšana poraba energije za do 85 %,
 • inverter tehnologija se natančno prilagaja trenutnim potrebam,
 • tri moči: 2–8 kW, 3–12 kW in 4–16 kW,
 • zasnovana tako za nizkoenergijske hiše kot tudi za adaptacije,
 • najbolj zmogljiva pri pripravi tople sanitarne vode v svojem segmentu,
 • ena najtišjih toplotnih črpalk na trgu,
 • ena rešitev – ogrevanje, priprava tople vode in hlajenje,
 • spletno upravljanje.

Geotermalno toplotno črpalko Thermia Calibra Eco lahko nadzirate in upravljate s pametnim telefonom.

TOPLOTNA ČRPALKA Z DALEČ NAJDALJŠO ŽIVLJENJSKO DOBO

Geotermalna toplotna črpalka deluje vsaj dvakrat dlje kot npr. zračna in ima zanemarljivo verjetnost okvare. Na podlagi 50-letnih izkušenj proizvajalca Thermia je pričakovana življenjska doba geotermalnih toplotnih črpalk Thermia več kot 25 let. K temu pa pripomore tudi dejstvo, da je nameščena znotraj objekta, kar ji zagotavlja stalno delovno temperaturo, ki je recept za dolgo delovno dobo brez motenj, okvar in potrebe po vzdrževanju.

NAJNIŽJI STROŠEK LASTNIŠTVA

Ko se odločate za investicijo, je ključna informacija, ki jo morate upoštevati, poleg začetne investicije in mesečnih stroškov energije, skupni strošek lastništva, torej seštevek vseh stroškov v življenjski dobi. Čeprav je investicija v toplotno črpalko z geosondo nekoliko višja, uporabniku omogoči številne koristi. Ob upoštevanju vseh dejstev je skupni strošek lastništva geotermalne toplotne črpalke občutno nižji od alternativnih rešitev. To pomeni, da je seštevek računa za energijo in financiranje investicije najnižji na mesečni ali letni ravni. Medtem ko bo v roku 10–15 let lastnik zračne toplotne črpalke ali drugega sistema na biomaso ali fosilna goriva že razmišljal o zamenjavi sistema, bo uporabnik geotermalne toplotne črpalke še približno enkrat dlje užival koristi prvotne investicije. In to je za družino, ki si je zgradila svoj novi dom, najpomembneje – trajno in brezskrbno udobje dan za dnem, leto za letom.

Za vgradnjo geotermalne toplotne črpalke lahko pridobite tudi subvencijo Eko sklada do 5.000 EUR in eko kredit s subvencionirano obrestno mero.

Več o geotermalni toplotni črpalki si lahko preberete na spletni strani www.geotermalna.si ali pa za več informacij pokličite na telefon 03 425 54 00.

 

Galerija slik • Hitri kontakt

 • O portalu Eko hiša & stil

  EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

 • Povezave