Intervju z gastroenterologom


Intervju z gastroenterologom „VSEM BI PRIPOROČIL TUŠ WC“

Ne glede na to, ali ste mladi ali stari, zdravi ali imate simptome v genitalnem ali črevesnem območju: tuš WC je vedno dobra odločitev.

Ko govorimo o osebni higieni, so tuš WC-ji odlična naložba. Z gastroenterolog smo se v tem intervjuju pogovarjali zakaj.

V nasprotju s preostalimi deli telesa je koža na genitalnem predelu zelo občutljiva, z mrežo tisočih živčnih celic in številnih lojnic. Zdrava koža nudi zadostno zaščito pred zunanjimi vplivi. Vseeno pa je tudi ranljiva – posebno na občutljivih delih, kot je genitalno področje. Zaradi tega je pravilno umivanje zelo pomembno, saj se s tem zmanjša vpliv na naravno sposobnost zaščite kože.

Gospod Sauter, kako lahko ohranimo naravno zaščito kože na genitalnem območju?

Koža na tem območju je zelo občutljiva in tanjša, kakor na drugih delih telesa, podobno kot naše ustnice. Lojnice na genitalnem območju ohranjajo naraven tanek sloj maščobe na koži, na katero pa vplivajo losjoni, vlažilni robčki ali brisanje s papirjem. Najbolje se je umiti z vodo.

Zakaj je čista voda dovolj za osebno higieno na tem območju?

Genitalno območje ima svojo naravno zaščito in samočistilni sistem. Ko ta sistem zaide v neravnovesje, je bolj dovzeten za draženje in okužbe. Če uporabljamo čisto vodo, teh nevarnosti ni, zato je voda najboljše sredstvo za čiščenje.

Komu bi priporočili tuš WC?

Tuš WC bi priporočil vsem, ne glede na to, ali so mladi ali stari, zdravi ali imajo težave v genitalnem oziroma črevesnem območju. Temeljita osebna higiena ni odvisna niti od starosti niti od zdravja človeka.

Je tuš WC dobra ideja tako za moške, kot tudi za ženske?

Absolutno – z uporabo tuš WC-ja lahko moški in ženske nehajo uporabljajo kemikalije in brisanje s papirjem – vse, kar povzroča draženje kože. Ker so ženske na splošno bolj nagnjene k okužbam v vaginalnem predelu, je zanje tuš WC še posebej dobra ideja.

Zakaj se ne priporoča uporaba mil in vlažilnih robčkov?

Ti izdelki pogosto vsebujejo alkohol, dišave in konzervanse. Vse to, skupaj z brisanjem, lahko draži občutljivo kožo na tem predelu, kar lahko posledično spodbudi bakterijske okužbe, vodi do alergij in uniči naravno kislinsko pregrado na koži.

Zakaj je tuš WC posebej dobra izbira za ljudi z razdraženo kožo ali hemoroidi?

Ko je koža razdražena, je najpomembnejša regeneracija. Da se to lahko zgodi, je treba koži pustiti, da se zaceli s čim manj motnjami od zunaj. Dotikanje predela in uporaba agresivnih snovi poslabša situacijo, ko se stare rane vedno znova odprejo. Nežno umivanje z vodo se je izkazalo za najboljši način čiščenja za tiste, ki jih pesti razdražena koža.

Kako se vaši pacienti odzovejo, ko jim omenite umivanje s tuš WC-jem?

Prve reakcije so lahko zelo različne. A ko odkrijejo, kako temeljito je lahko umivanje s tuš WC-jem, je veliko pozitivnega odziva.

Gastroenterologija se osredotoča na bolezni gastrointestinalnega trakta, jeter in žlez z notranjim izločanjem, ki spadajo k prebavnemu sistemu (npr. slinavka). Gastroenterologi preučujejo vzroke prebavnih bolezni in zakaj se pojavijo. To je poleg diagnoz in zdravljenja teh bolezni ter svetovanje pacientom, kako se najbolje zavarovati pred njimi.

Link na Geberit-ovo ponudbo tuš WC-jev: https://www.geberit.si/izdelki/kopalnica/geberit-aquaclean/

Galerija slik  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave