Celovita prenova stanovanja v Ljubljani


Celovita prenova stanovanja v Ljubljani Sodobna prenova meščanskega stanovanja je ohranila pridih 30. let prejšnjega stoletja.

Prenova meščanskega stanovanja v Ljubljani je bila zaupana arhitekti Lenki Kavčič. Njegove prenove se je lotila celostno in s pridihom sodobnega časa. Stanovanje se delno razteza v podstrešje meščanske hiše s klasično tlorisno zasnovo, kjer so sobe prostorne in jasno definirane ter med seboj povezane z osrednjim širokim hodnikom, od koder vodijo stopnice v podstrešni del stanovanja.

Prenova stanovanja je bila temeljita. Kljub temu pa so na mestih zadržali klasično strukturo tlorisne delitve, s čimer so v stanovanju ohranili duh 30. let prejšnjega stoletja.

S premišljenimi intervencijami so prostori stanovanja, kljub ohranitvi meščanskosti, povezani v sodoben prostor odprtega tlorisa. Pri prenovi posebej izstopa interventni poseg v dnevni sobi, kjer je bil narejen preboj fasade in vanj umeščena velika loggia, ki povezuje interier z zunanjostjo.

Poleg številnih novih okenskih odprtin, tako tudi strešnih, so svetlost stanovanja še povečali z izbiro barv: bela na pohištvu, stenah in okenskih okvirjih ter barva lesa, ki doda pridih topline.

IZDELEK VELUX UPORABLJEN V PROJEKTU: Vgradnja dveh oken z vmesnim tankim nosilcem. Z uporabo tipskega nosilca se stanjša stik med oknoma, ki tako delujete enotnejše. Pridobi se več višine nad delovno mizo.

Zaradi kompleksnosti strešne konstrukcije in majhne višine so v podstrešni del stanovanja v obstoječo streho na več mestih premišljeno vgradili strešna okna Velux, da so dosegli funkcionalno optimalno izrabo podstrešja in stojno višino – nad delovno mizo, pri postelji. Z vgradnjo strešnih oken v ravnini strešine so notranji prostori maksimalno osvetljeni in delujejo prostorno. Vstop svetlobe z vrha prinaša v majhno podstrešje dinamiko spreminjanja jakosti svetlobe preko dneva.

Posebna zanimivost stanovanja je kontrast osvetlitve notranjih prostorov preko velikih klasičnih vertikalnih odprtin in strešnih oken, kjer je barva svetlobe različna. S kombinacijo okenskih odprtin na terasi in strešnimi okni v spalnici je bila dosežena dinamika svetlobe, ki vizualno poveča prostor in funkcionalno osvetljuje vse dele prostora.

Arhitektka: Lenka Kavčič
Lokacija: Ljubljana
Leto projekta: 2018
Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik

Več informacij: www.velux.si

Promocijsko sporočilo

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave