e4 hiša – najsodobnejši način masivne gradnje


e4 hiša – najsodobnejši način masivne gradnje Gradnja sodobne opečne e4 hiše se bliža koncu. Pilotski projekt nastaja po t. i. konceptu e4, ki pomeni upoštevanje štirih načel trajnostne gradnje.

Ta štiri načela bodo zagotovila dom, poln dobrega razpoloženja, urejen v skladu z naravo in s potrebami stanovalcev, zgrajen ekološko ozaveščeno, ki varčuje z energijo in je hkrati cenovno dostopen. Nosilec projekta, podjetje Wienergerger, gradi hišo iz opeke z 11 izbranimi partnerji kakovosti.

Na objektu se  trenutno polaga toplotna izolacija pod ostrešjem. V kratkem se bodo na objektu izvedle meritve zrakotesnosti, vgradnja toplotne črpalke, slikopleskarska in fasaderska dela pa se bodo izvajala v aprilu. Gradnjo je preko družbenih omrežij možno spremljati tudi v živo.

Današnje hiše morajo izpolnjevati številne pomembne kriterije, ki so predpisani po evropskih standardih kakovosti. Med njimi so na prvem mestu načela trajnostne gradnje, ki naj zagotavljajo zaščito okolja ter bivanje v zdravi in ugodni bivalni klimi. Domovanja naše prihodnosti bodo finančno dostopna, zgrajena inovativno, z ekološko sprejemljivimi in trajnimi materiali  ter z minimalno oz. ničelno porabo energije, ki jo omogočajo nizkotemperaturni sistemi gretja.

Nov pristop inovativne opečne gradnje je ustvarilo podjetje Wienerberger opekarna Ormož d.o.o., s katero presegajo ustaljene meje ter omogoča izgradnjo visokokakovostnega okolja. Prav opeka je namreč tisti gradbeni material, ki ustvarja lastnosti trajnostne gradnje z minimalno porabo energije in ugodno bivalno klimo. Poleg tega pa izolacijske lastnosti opeke, večji format zidakov ter inovacije na področju tehnologije gradnje omogočajo tudi hitrejšo in racionalnejšo gradnjo.

Domovi naše prihodnosti bodo poslej t.i. opečne e4 hiše, zgrajene po kriteriju štirih e-jev (zdrav, energetsko učinkovit in finančno dostopen dom z željo po zaščiti okolja ter zdravo in ugodno bivalno klimo). Ti domovi bodo polni dobrih vibracij in razpoloženja, urejeni v skladu s potrebami stanovalcev in narave,  zgrajeni ekološko ozaveščeno, varčni in obenem  cenovno dostopni.

4 prednosti opečne e4 hiše

Ekološkost

Visoka energetska učinkovitost, uporaba energije sonca, nizko temperaturni ogrevalni sistemi in arhitektura e4 koncepta so glavni pogoji za uporabo obnovljive energije in s tem povezano znižanje emisij CO2. Izbrani materiali so ekološko popolnoma sprejemljivi in obstojni.

Ekonomičnost

pečna e4 hiša ščiti pred nepredvidljivimi in vedno višjimi cenami energije, ker porabi bistveno manj energije od ostalih sistemov. e4 hiša je idealno ravnovesje med vloženim in prejetim. Investicija v opečno e4 hišo se povrne v manj kot 10 letih. Tveganje pred nepredvidenimi stroški, ki bi se lahko pojavili v poznejših fazah projekta, je zmanjšano na minimum. 

Energetska učinkovitost

Cilj e4 koncepta je čim manjša poraba energije. Energija, ki se kljub temu porabi, pa se zagotovi iz obnovljivih virov. Stena iz masivne opečne strukture s toplotno izolacijo na zunanji strani ima namreč zelo visoke izolacijske in akumulacijske lastnosti. Tako pozimi zadržuje toploto v hiši, poleti pa izven nje. Takšna energetsko učinkovita hiša uporablja tudi ostale obnovljive vire energije, kot so toplotna črpalka, sončna energija ali biomasa.

Dobro počutje/emocije

Opečna e4 hiša zagotavlja bivanje v zdravih in udobnih domovih, saj materiali iz gline dihajo, uravnavajo vlago v prostoru in akumulirajo toploto ter tako nudijo veliko temperaturno stabilnost. Hiša je zasnovana tako, da nudi maksimalni občutek ugodja, tako v zimskih mesecih kot tudi v času največje vročine. Temperaturne razlike med sobami v hiši, ne glede na dele dneva, so zmanjšane na najmanjšo možno stopnjo, s čimer se doseže maksimalno udobje. Vzdrževanje prijetne temperature znotraj hiše poleg udobja prinaša tudi nižje tveganje pred sezonskimi obolenji (gripa, viroze). Povprečna letna temperatura je tako 22 stopinj. Visoke so tudi vrednosti dnevne svetlobe, ki jih zagotavlja e4 koncept.

Če hišo zgradijo najboljši, mora biti vrhunska 

Nosilec projekta Wienerberger je k sodelovanju vključil priznane proizvajalce materialov in izdelkov za opremo hiše, ki so kakovostni, tehnološko dovršeni in energetsko učinkovit: Tondach, Porotherm, VELUX, KnaufInsulation, Pomgrad, Baumit, Bosch, Inles, Petrol, Pipelife in Semmelrock. Skupaj ustvarjajo ekonomičen, ekološki in energijsko učinkovit dom z emotivno vrednostjo.

Gradnjo lahko spremljate tudi v živo.

Promocijsko sporočilo

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave