Vino in arhitektura


Vino in arhitektura Sredi Škalskih vinogradov, nedaleč od Slovenskih Konjic, se nahaja 3500 kvadratnih metrov velik, pretežno podzemni objekt, kjer se srečata vino in arhitektura.

Že od nekdaj velja, da gresta vino in umetnost z roko v roki. Vinska klet Zlati grič arhitektov Andreja Kemra in Igorja Škulja je brez dvoma eden tistih arhitekturnih presežkov, ki si ga ogledati v živo. 

3500 kvadratnih metrov velika vinska klet je trenutno eden najsodobnejših objektov za predelavo vina v regiji in se v veliki meri nahaja pod zemljo, tako da čim bolj ohranja obstoječo veduto vinorodne pokrajine. Klet je opremljena z najsodobnejšo tehnologijo za pridelavo vrhunskih vin, katerim da svojevrsten pečat tudi mešanica alpsko-panonskega podnebja v zavetju pohorskega pogorja. 

Zeleno, nekoliko nagnjeno streho z usmeritvijo vzhod-zahod, ki se harmonično spoji s travnatim pobočjem, razdelijo trije stekleni atriji, ki zalijejo notranjost z naravno svetlobo. Ostre geometrijske oblike izpostavljenih delov stavbe so v popolnem kontrastu z okoliškimi hribi. Celoten kompleks je sestavljen iz šestih neodvisno delujočih oddelkov, katerih umestitev, oblika, višina in notranja ureditev sovpadajo s funkcionalnimi in tehnološkimi zahtevami predelave vina. administrativni del se skupaj s prostorom za obiskovalce, ki ga sestavljajo trgovinica, soba za pokušino vina in moderno opremljena kuhinja, nahaja na vzhodnem robu zemljišča, neposredno zraven glavne ceste. 

Tehnološki del ter vinska klet z velikanskimi sodi iz nerjavečega jekla sta skrita globlje v pobočju. Garaža s kmetijsko mehanizacijo je dostopna ločeno. Edini nadzemni del kompleksa je stavba s stisklanico. 

Komentarji

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave