Kako eko je vaša smrečica?


Kako eko je vaša smrečica? Ste se kdaj vprašali kakšen ogljični odtis ima drevešček, ki vsako leto v času praznikov krasi vaš dom? Mi smo poiskali odgovore …

Če ste ekološko ozaveščeni (če berete našo spletno stran, zagotovo ste!), bi za čim manjši vpliv na okolje morali skrbeti na vseh področjih svojega življenja. Božična oziroma novoletna drevesca med zagretimi okoljevarstveniki že dalj časa zbujajo precej burne debate – katero izbrati, da bomo čim manj škodili okolju? Zakaj bi sekali živa drevesa le zaradi prazničnega vzdušja? Po drugi strani pa plastična alternativa zagotovo ne more biti bolj zelena možnost. Včasih je res težko narediti pravo stvar.

Naj vam olajšamo odločitev – v neki raziskavi so ugotovili, da so živa drevesca dejansko bolj prijazna okolju. Umetne smrečice imajo namreč trikrat večji vpliv na podnebne spremembe kot živa drevesa, če predpostavljamo, da jih zavržete že po šestih letih. Če pa boste umetno smrečico obdržali več kot 20 let, je le-ta bolj ekološka izbira.

Prava smrečica

Kupujte lokalno vzgojeno. Če se morate po smrečico daleč peljati ali v trgovini kupite uvoženo iz tujine, izbira ne bo prav nič ekološka (pomislite na ogljični odtis, ki nastane pri prevozu).

Izberite takšno, pri vzgoji katere niso bili uporabljeni pesticidi in herbicidi.

Smrečica v loncu

Živite v hiši in imate prostor, da smrečico spomladi zunaj zasadite? Odlično!

Ko kupite smrečico ali jelko, naj dan ali dva počiva v garaži ali kleti, da se privadi toplejšemu okolju. Nikoli je od zunaj ne postavite takoj v topel prostor. Ko jo boste postavili v notranjost, naj tam ne ostane več kot teden dni. Če je možno, jo postavite na teraso ali zaprto verando, kjer bo dobila dovolj svetlobe.

Umetno drevesce

Izogibajte se PVC materialu, ki je med plastičnimi najmanj prijazen okolju in vašemu zdravju. Pri izbiri ne pozabite preveriti tudi možnosti recikliranja.

Naj zdrži najmanj 20 let!

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave