"Ko se navadiš in izobraziš, je enostavno!" - intervju z Bianco Žvorc Morris


Prekmurka Bianca Žvorc Morris je že šestnajst let lastnica podjetja BeeZee Designs. Za nas je spregovorila o svojem eko stilu in poslovni poti.

Po trinajstih letih dela v ameriški oglaševalski industriji je zapustila Manhattan in kariero nadaljevala v Düsseldorfu, kjer se je ukvarjala z interaktivnimi mediji. Nekje na tej poti jo je ljubezen do narave, otrok in živali pripeljala do ustanovitve lastne etične, zdrave, slovenske blagovnih znamk BeeZee EcoKid in BeeZee EcoLand, kjer je začela z izdelovanjem otroških ekoloških oblačil, nadaljevala z oblačili za ženske, nosečnice, moške, celo hišne ljubljenčke, in nazadnje še z izdelki za dekoracijo in opremo doma. Njene stranke prihajajo z vseh koncev sveta. Navdušujejo jih naravni materiali in unikatni dizajn s pridihom prekmurske tradicije. Leta 2012 je njeno podjetje prejelo priznanje za najbolj trajnostno naravnano podjetje v Evropski uniji. V Nemčiji jo uvrščajo med deset najboljših eko oblikovalcev in v Avstriji med najboljše »zelene« znamke. 

Kakšni znamki sta BeeZee EcoKid in BeeZee EcoLand?

Najprej etični, saj sta narejeni brez krutosti do živali in ljudi ter torej tudi veganski in »fair trade«. Zdravi, saj so uporabljeni le naravni in ekološki materiali ter netoksične ali naravne barve. Socialno usmerjeni in nizko profitni, vsa oblačila izdelujejo šivilje v Prekmurju.

Kako je prišlo do odločitve za izdelavo okolju prijaznih oblačil in izdelkov za dom?

Po trinajstih letih dela za svetovne korporacije mi je bilo dovolj »legalnih laži« in zavajanja s pomočjo medijev. Odločila sem se, da bom združila vsa svoja prepričanja, izkušnje, talente in znanje v nekaj dobrega, kar bo dalo ljudem misliti, ter s tem vsaj malo pomagala spremeniti naš planet na bolje.

Kakšne strupe vsebuje tekstil, ki ga kupujemo? Čemu se velja za vsako ceno izogniti?

Bombaž je najbolj zastrupljena rastlina na svetu. Nakup kakovostnega ekološkega bombaža je dober začetek. Še bolje je kupiti takega, ki je hkrati obarvan z netoksičnimi barvami. Večina barv namreč vsebuje nevarne metale, ki pri otrocih povzročajo blago okvaro živčevja in alergije. Poglejte tudi izvor. Izdelki iz Kitajske, Bangladeša, Pakistana, Indije niso najboljša izbira. Dobro je preveriti tudi, ali imajo izdelki kakšne certifikate, recimo GOTs in Fair Trade sta super. Žal večina poceni izdelkov ni zdrava, zato priporočam manj nakupov, ti pa naj bodo bolj kakovostni in izdelani čim bližje domu. Vse, kar kupite, takoj operite. Za dojenčke, če ni ekološko, celo večkrat.

Kako smo Slovenci dovzetni za vaše izdelke? Kako tujci? Kje je največ posluha?

Največ kupcev imamo iz Nemčije. Naslednji so Američani iz velikih mest na vzhodni in zahodni obali, tem sledijo Avstralci in Avstrijci. Slovenija se je začela prebujati v zadnjih dveh letih. Največ posluha imajo izobraženi ljudje, ki jim je mar za lastno zdravje in zdravje njihove družine. Naši kupci niso samo premožni ljudje. Imamo stranke, ki varčujejo in raje kupijo malo ter kvalitetno blago, ki drži več desetletij.

Kako vi v praksi udejanjate eko življenjski slog? Kako živite svoj eko stil?

Pri nas doma se prehranjujemo izključno z ekološko, po možnosti lokalno hrano. Na jedilniku so sadje, zelenjava, oreški in žitarice. Poskušam združiti moderno rastlinsko prehrano s tradicionalno prekmursko. Živalskih izdelkov pri nas ni.

Opremo imamo iz naravnih materialov, kot so les, steklo, kovina. Uporabljam izdelke za dom iz svojega podjetja. Tako na primer spimo v ekološki posteljnini, na vzglavnikih polnjenih z ovsenimi luskami. Tudi oblačila, ki jih nosimo, so v večini naša, BeeZee EcoLand oblačila. Res poskušamo biti dosledni. Ko se navadiš in izobraziš, je enostavno živeti na ta način.

Kaj svetujete nekomu, ki bi želel živeti nekoliko bolj ozaveščeno, kje začeti?

Začnejo naj pri spremembi prehrane. Usmerijo naj se v ekološko lokalno pridelano prehrano, ki naj bo predvsem rastlinska. Uvedejo naj uporabo ekološke kozmetike in čistil, ki jih lahko naredimo sami. Dom naj opremijo z naravnimi materiali in po zakonitostih feng šuja. Seveda je pomembno tudi varčevanje z viri, konkretno z vodo in elektriko. V garderobi pa naj začnejo prevladovati ekološka »fair trade« oblačila.

Ukvarjate se tudi z opremo in prenovo stanovanj. Kako v te projekte vključujete eko izdelke?

Končala sem arhitekturo v Ljubljani in predvsem v New Yorku opremila kar nekaj stanovanj. BeeZee EcoLand izdelke vedno vključim pri dekorativnih elementih: okrasni vzglavniki, potiskani s čipkami in obarvani z eko barvami, stolčki iz recikliranega kartona, posteljice za hišne ljubljenčke, posteljnina, pokrivala, umetniške slike in kanvasi ... Vzglavnike, stolčke in ležišča za pse in mačke potiskamo z eko barvami ter napolnimo z luskinami iz ovsa, ajde ali karkoli že lahko dobimo od lokalnih prekmurskih kmetov. V opremljanje rada vključim tudi zakonitosti feng šuja. Velik pomen dajem okrasnim in zeliščnim rastlinam. Rada imam naravno aromaterapijo. Poslužujem se solnih luči, ki so v kombinaciji z lesom odlične. Za dekoracijo uporabljam naravne materiale, kot so kamni in les, ki ga je naplavilo morje in ga naberem sama.

Kakšni so vaši materiali? Kje je njihov izvor? Kako zagotavljate neoporečnost?

Vsi izdelki so narejeni iz ekološkega bombaža v naravni barvi, za oblačila drugih barv pa uporabljamo izključno vodne barve. Materiali prihajajo iz Anglije, Španije, Italije in v zelo majhnem deležu iz Indije. So GOTs in Fair Trade certificirani. Vse izdelujemo v Sloveniji, razen nogavic, ki so iz Španije. Podjetja, s katerimi sodelujemo, so transparentna in imajo, kot mi, nagrade za trajnost, etičnost in neoporečnost izdelkov.

Katere izdelke za dom ponujate?

Posteljnino, ležišča in brisače za hišne ljubljenčke, umetniške eko kanvase, plakate in nalepke za otroške sobice, ekološke posteljice in košare za dojenčke in otroke, stolčke vseh vrst z unikatnimi eko potiski, okrasne odejice in vzglavnike za dnevne sobe.

Po osnovni izobrazbi ste arhitektka. Kakšna je za vas zdrava, eko hiša?

Študij arhitekture je bil zame najbolj logična izbira, saj smo imeli doma gradbeno podjetje, hkrati pa me je zanimala umetnost. Moj glavni cilj v času študija je bil izdelovati ekološke samozadostne hiše iz naravnih materialov. Obsedenost z ekologijo se je pri meni pojavila že zelo rano. Pri 17 letih sem prešla na rastlinsko prehrano ter sanjala, da bom gradila eko hiše, navdahnjene s prekmursko tradicijo. Življenje pa me je potem poneslo iz arhitekture v oglaševanje in potem v tekstilne vode.

Kakšne so razlike med majico ali posteljnino iz vaše trgovine in iz ene od trgovin svetovne verige, ki jo najdemo v bližnjem trgovskem središču?

Razlika je opazna že na otip: naši materiali so mehki, zelo prijetni na dotik, ne srbijo in ne pikajo. Vonj je pri naših izdelkih nevtralen, prijeten in nas spomni na naravo. So tudi trpežnejši. Res, da je vzdrževanje nekoliko težje, saj ne vsebujejo kemikalij za lažje vzdrževanje, a prenesejo več pranja in se počasneje obrabljajo. Naravna vlakna seveda tudi dihajo, koža se v njih bolje počuti. Izdelki so narejeni v Sloveniji, v Prekmurju, šivajo jih izkušene šivilje. Kakovost izdelave je tako neprimerno boljša od serijsko izdelanih oblačil iz Azije.

Kam boste razvijali svoj posel v prihodnje? Kakšni so vaši načrti?

Imam veliko idej in želja. A me žal omejujejo čas, denar in zmogljivosti malih podjetij, s katerimi sodelujem. V prodajo bomo poslali lepo in praktično pomladno-poletno kolekcijo oblačil. Končno bomo ponudili tudi čevlje. Teh do zdaj nismo imeli. Na željo naših strank bomo v ponudbo dodali veliko novih izdelkov za dom, tudi pohištvo iz recikliranega kartona. Postali smo člani londonske skupine trajnostnih etičnih oblačil, kar nam daje dostop do velikih svetovnih trgovin s podobnimi izdelki – in s tem večji doseg kupcev. Želim pa še napisati otroško knjigo z ekološko tematiko.

 

Galerija slik  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave