Kopalnica - antistresna soba s stilom.


Kopalnica - antistresna soba s stilom. Sanjska kopalnica ni vedno le velika kopalnica. Bolj pomembno je, da je prilagojena željam in potrebam uporabnikov. Preberite naše nasvete, preden se lotite načrtovanja.

Pri vseh možnih zasnovah hiš so kopalnice še vedno velike le kakšnih osem kvadratnih metrov in omogočajo le malo maneverskega prostora za načrtovanje. Prav zato je smiselno že med načrtovanjem hiše razmisliti o kopalnici in njeni opremi. Današnje sanjske kopalnice so enkrat večje od standardnih, kar pa ne predstavlja težav pri montažnih hišah, saj lahko sami določate razporeditev prostorov. 

Preden začnete tuhtati o možnostih pravilne zasnove in opreme kopalnice, se dobro seznanite s svojimi navadami. Raziskave prikazujejo, da se 66 odstotkov žensk najdlje zadržuje prav v kopalnici. V gospodinjstvih s štirimi ali več osebami trdijo, da največ časa v kopalnici prebijejo otroci. Po teh rezultatih sodeč, bi se torej z otroško kopalnico izognili marsikateremu družinskemu sporu - tudi pri čiščenju! Pri tem je lahko otroška kopalnica ali kopalnica za goste velika samo od štiri do šest kvadratnih metrov, pri dobrem načrtovanju pa se ni potrebno odpovedati udobju. 

Načrtovanje za prihodnost 

Pri načrtovanju ne zanemarite svojih finančnih sposobnosti. Od tega je na žalost odvisna množica podrobnosti: izbira sanitarne keramike, armatur, ploščic,... Vse to so faktorji, ki vplivajo na končni izračun. Barvne ploščice so vsekakor dražje od belih. Bele pa po drugi strani delujejo čisto, minimalistično in v kobinaciji s pravilno izbrano opremo izredno stilsko. Nekaj denarja boste prihranili ne samo pri ploščicah, ampak tudi, če se boste odločili za kromirane armature. 

Material izbirajte previdno: akril, ki odbija toplino in zvočno izolira, je možno spraviti v katerokoli obliko. Emajlirana pločevina je odporna praske. Les pričara občutek domačnosti. Parket in lesene deske je potrebno redno voskati in oljiti zaradi vlage. Pri masivnem lesenem pohištvu je potrebno biti pozoren na premazano površino. Stenski in stropni paneli potrebujejo vodoodporen premaz. Namestiti jih je ppotrebno na podkonstrukcijo, tako da zrak lahko kroži. 

Keramika velja za posebej higienično in je odporna na kislino ter toploto. Sanitarno keramiko je možno dobiti tudi v bolj prefinjeni izvedbi: taki, ki ima ekstremno gladko površino, na katero se ne prijema umazanija ali vodni kamen, voda pa odteka skupaj z ostanki. Tudi prhe, kadi in armature kljubujejo umazaniji. Prefinjeni materiali do dalj časa sijoči, tako da je njihovo čiščenje, na veselje mnogih, posktranska zadeva. 

Zakaj ne bi pri načrtovanju kopalnice upoštevali tudi stopnje udobja v kasnejšem starostnem obdobju? Pod frazo "gradnja brez ovir" se ne skriva le življenje v starosti, temveč tudi določena stopnja udobja. Talne prhe in nedrseče površine v kadeh ter na talnih ploščicah cenijo posamezniki vseh starostnih obdobij. 

Kjerkoli je možno, se odločite za prho, ki presega standardne dimenzije 90x90 cm. Pazite tudi to, da se v majhni kopalnici vrata odpirajo navzven. Pri vseh teh pogojih lahko pozneje naknadno ali po potrebi vgradite še armature za invalide, po višini prilagodljiv umivalnik ali sedež pri prhi. 

Dobro počutje s pravo izbiro 

Bela kopalnica za mnoge predstavlja standard; kopalnica je zato svetla, brezčasna in higienična. Toda na dolgi rok zna biti za mnoge bela kopalnica precej dolgočasna - v ekstremnem primeru pa lahko celo deluje kot bolnišnična kopalnica. Zadevo lahko omilite z dodatki, ki niso nujno dragi, še vedno pa lahko zelo estetski. Lahko pa nekaj barve vnesete z bordurami; tudi te so namreč brezčasne, medtem ko so dekorativne ploščice in vstavki odvisni od trenutnih trendov. 

V velikih kopalnicah je treba biti pozoren na to, da izberete toplo temeljno barvo, kot sta na primer rumena in oranžna. V majhnih kopalnicah pa se izogibajte velikim količinam te barve, saj delujeta "uesnjujoče". Modri in modrozeleni odtenki po drugi strani povečajo prostor, a hkrati poskrbijo za znižanje krvnega tlaka. Kdor išče kanček razkošja, naj izbere temnejše barve, kot so temno modra, temno rdeča ali temno zelena. Ker te barve "požirajo" svetlobo, bodite pozorni na dobro osvetljavo. 

Dobra svetloba v kopalnici izboljša počutje 

V osnovi je dobra kopalniška osvetljava sestavljena iz splošne osvetljave in optimalne osvetljave ob umivalniku. Toda svetloba ne sme manjkati tudi v prhi. Za ljubitelje kadi, pa povejmo, da obstajajo celo kadi z razpoloženjsko barvno podvodno svetlobo. Tudi barvne prhe ali armature, ki barvno osvetljujejo vodo glede na njeno temperaturo, poskrbijo za zanimive svetlobne učinke. Toda previdno, kjer je voda, je potrebno poskrbeti za 100% varnost ob elektriki. Namestitev take naprave ni priporočljiva v lastni režiji, zaupajte jo raje strokovnjakom, ki se spoznajo na vse potrebne varnostne ukrepe. Dodaten razlog za najem strokovnjaka pa so tudi garancijski pogoji. Jamstvo je namreč veljavno šele, ko izdelek vgradi strokovnjak. 

Komentarji

  • Hitri kontakt

    T: 040 903 424
    @: info@ekohisastil.si

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave