Poziv k varčevanju z vodo v gospodinjstvih


Poziv k varčevanju z vodo v gospodinjstvih SDZV z akcijo ozaveščanja državljane opozarja na bolj gospodarno porabo vode

V Slovenskem društvu za zaščito voda bodo to jesen v akciji ozaveščanja slovenska gospodinjstva opozarjali na VARČEVANJE Z VODO. Pri porabi vode v naših domovih so v ospredje postavili pomivanje posode, pranje perila, rabo vode za osebno higieno (prhanje, pranje rok in zob) ter splakovanje stranišč.

Standardi oskrbe s pitno vodo postajajo strožji, stroški priprave vode ter vzdrževanja vodovodnih sistemov pa so vse višji. Vse daljša sušna in deževna obdobja z ekstremnimi naravnimi ujmami ter človeškim onesnaževanjem vodnih virov povzročajo večja vlaganja v vodovodne sisteme, če želimo, da v vseh razmerah obratujejo varno. To povišuje stroške pitne vode, kar zaznavamo tudi v družinskih proračunih, in nas spodbuja k varčevanju.

V SDZV so na osnovi razpoložljivih podatkov ocenili porabo vode za posamezna gospodinjska opravila v letih 1940, 1980 in 2020 ter izdelali tudi optimistično prognozo za leto 2060. V prihodnjih štirih desetletjih bi lahko ob racionalni rabi državljani prihranili količino vode velikosti polovice Bohinjskega jezera ali kar dveh Blejskih jezer, torej kar 50 milijonov m³ vode!

Prispevek Varčujmo z vodo, da ne bo prepozno, vsebuje tudi kratek vprašalnik, s katerim bo lahko vsak anketiranec ocenil, koliko vode porabi za vsakdanja gospodinjska opravila in kje lahko z vodo tudi privarčuje. Na ta način bodo gospodinjstva lahko ustvarila prihranke, hkrati pa prispevala k  ohranjanju naših voda. Da bomo morali začeti spreminjati svoje navade pri uporabi pitne vode, v SDZV opozarjajo tudi v prispevku Koliko vode lahko privarčujemo pri pomivanju posode.

Dejstvo je, da odgovornost za varčevanje z vodo nosimo vsi državljani, zato bomo morali v prihodnje z njo ravnati bolj spoštljivo in preudarno. 

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave