Preženite alergene iz vašega doma


Preženite alergene iz vašega doma Alergeni v vašem domu lahko imajo negativen vpliv na vaše zdravje. Preverite, kako se jih znebiti v vseh prostorih stanovanja ali hiše!

Določeni alergeni v vašem domu, na primer plesen, pršice ali prhljaj hišni ljubljenčkov, lahko povzročijo kihanje, sopenje ali naval krvi v glavo. Naj s temi nasveti postanejo preteklost!

Spalnica

Za ležišča, blazine in odeje uporabljajte prevleke proti pršicam, najboljše so tiste iz mikrovlaken. Te jim bodo onemogočile, da bi se zaredile v vaši posteljnini.

Posteljnino perite enkrat tedensko v vroči vodi (vsaj na 60 °C) in jih, če imate to možnost, sušite v sušilnem stroju na visoki temperaturi.

Dnevna soba

Temperatura v prostoru naj bo 20 °C, saj pršicam bolj ustreza toplejše ozračje. Investirajte tudi v merilec vlage v prostoru – najboljša vlažnost je med 35 in 50 %. Nižja vlažnost bo izsušila vaše dihalne poti, višja pa je idealna za nastanek plesni.

Prah brišite vsaj enkrat tedensko, da odstranite alergene s površin. Uporabite krpo iz mikrovlaken ali metlico za brisanje prahu.

Investirajte v dober sesalnik! Izberite takšnega s HEPA filtrom in odlično filtracijo prahu.

Kuhinja

Nad štedilnik namestite kuhinjsko napo, ki bo odstranila neprijetne vonjave ter zmanjšala vlago v prostoru.

Hrano shranjujte v dobro zaprtih plastičnih ali steklenih posodicah in tako preprečite ščurkom ali mišim, da bi si pri vas ustvarili svoje domovanje.

Dobro očistite hladilnik. Bodite pozorni, če se v hladilniku nabira vlaga, pri čiščenju pa ne pozabite na tesnila na vratih, saj se tam plesen pogosto nabira.

Kopalnica

Za boj proti plesni je ključnega pomena dobra ventilacija. Namestite ventilator in ga vključite med vsakim kopanjem in prhanjem saj boste tako zmanjšali vlago, ki jo plesen tako obožuje. Če takšna ventilacija ni mogoča, pustite odprta vrata ali nekoliko odprite okno. Plesen se rada nabira tudi v vlažnih kotičkih, zato vsaj enkrat tedensko pobrišite okrog banje, umivalnika in stranišča.

Če imate zaveso za prhanje iz vinila, jo odstranite, saj oddajajo mnoge sestavine, ki lahko dražijo pljuča. Zamenjajte jo z zaveso iz najlona, ki jo lahko operete in je boljša izbira tako za vaše zdravje, kot tudi za okolje.

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave