Tradicionalne ali moderne... Vedno lesene. Kuhinje.


Tradicionalne ali moderne... Vedno lesene. Kuhinje. Kuhinja že od nekdaj veljal za “kraljico”, središče, stanovanjske enote, ki odloča o kakovosti bivanja in iz katere se napaja življenje njenih prebivalcev. Razvijala se je od preprostega kupa dračja, iskre izpod dveh kresilnih kamnov, zadimljene črne kuhinje, nostalgičnih “špargertov”, do današnje tehnološko izpopolnjene in ekološko naravnane kuhinje. Kakšen videz in kakšni materiali se uporabljajo pri sodobnih eko kuhinjah, nam predstavlja Dunja Didič, arhitektka z dolgoletnimi izkušnjami s področja oblikovanja notranjih prostorov.

Izvedba kuhinje v današnjem času temelji na upoštevanju posebnih meril kakovosti. Ta merila so zasnovana na okoljski osveščenosti in varnosti produkta za zdravje uporabnika. Naravni materiali, obdelani brez kemičnih procesov, vedno bolj pogosta uporaba recikliranih materialov, pričajo o stvarni prisotnosti hitro rastočega spoštovanja v odnosu do bio mase. Prav okoljska osveščenost končnega uporabnika narekuje povpraševanje le-tega po notranji opremi, katera izpolnjuje ta posebna merila kakovosti.

Materiali in obdelave značilne za ekološko kuhinjo

Ekološka plošča: značilnosti so zanemarljiv vpliv na okolje, robustnost, kompaktnost in odpornosti proti deformacijam. Lahko se uporablja za izgradnjo pohištva in oblog, ter tudi predelnih sten. Tovrstna surovina prepreči sečnjo več tisoč dreves na dan. Proces izdelave ekološke plošče temelji na nizki porabi energije. Izdelana je iz 100% reciklirane lesene mase: peletov, sekancev, starega pohištva, lesa in vej od obrezovanja dreves, lesene embalaže, zabojev za sadnje in ostankov lesne industrije. Dober primer tega je italijanska ekološka plošča  LEB (Lowest Emission Board). Značilnost te ekološke iverne plošče je zelo nizka emisija formaldehida, ki ga uvrščamo med zdravju škodljive snovi. Po zakonu morajo plošče, narejene na osnovi lesa, spadati vsaj v razred E1 ravni formaldehida.

Obdelava: uporaba lakov na vodni osnovi zmanjša do 90% emisijo topil, ki se lahko izločajo v zrak še dolgo po tem,  ko se je barva že posušila. V primeru nekaterih ekoloških kuhinj so bili izločene iz lakov težke kovine (le-te so bile strupene tudi za delavce v proizvodnji). Da bi bil izdelek resnično "eko", se mora zagotoviti nizka emisija VOC (Volatile organic compounds), hlapne organske spojine, ki lahko povzroči različne motnje, od draženja oči, do resnejših zdravstvenih težav. Za vsak tip površine, od lesa do železa, obstajajo na tržišču posebni emajli in laki z ekološkim certifikatom. Eden takih je evropski certifikat Ecolabel, ki zagotavlja ekološko kakovost uporabljenih  materialov in okoljsko osveščenost v toku celotnega vitalnega ciklusa izdelka.

Les s certifikatom: je naraven material “par excellence”. Ustrezno obdelan les ustvarja idealno mikroklimo v bivalnem prostoru. V primeru izbire masivnega lesa, je pomembna prava izbira in izvor lesa. Vse se začne pri gospodarjenju z gozdovi, pri katerem se morajo upoštevati stroge trajnostne zahteve. Med najbolj znanimi certifikati so etikete FSC (Forest Stewardship Council), svetovne organizacije, ki ima uveljavljene standarde in predpise, ki veljajo na mednarodni ravni in PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), program za potrjevanje shem certificiranja gozdov v primeru gozdov majhnih dimenzij.

Oblikovalski stili eko kuhinj

Lesene kuhinje se pogosto pojmuje kot klasične, country (podeželske) ali celo rustikalne. Te kuhinje imajo svoje značilnosti, katerih korenine segajo v preteklost in so se razen podrobnosti kot take tudi ohranile.

Navkljub temu splošnemu pojmovanju, je les zelo priljubljen tudi med oblikovalci in arhitekti, ki ga s prefinjenostjo vpletajo v oblikovanje modernih kuhinj.

Za lesene kuhinje bi tako lahko rekli, da imajo “dve duši”:

  • klasično s pridihom tradicije, ki izraža skozi izbiro lesa (pogosto oreh) in temnih barv, ter sijočih lakiranih površin, stil preteklih obdobij; z izpeljanko country (podeželske) kuhinje romantičnega značaja in nežnih pastelnih odtenkov; vse do rustikalne babičine kuhinje, katero krasijo izrezljane lesene dekoracije in
  • moderno oblikovalsko zasnovano kuhinjo čistih linij in sodobne elegance, kateri daje les toplino v kontrastu s high-tech opremo kovinskega izgleda. Les je v moderni kuhinji večkrat namerno uporabljen grobo obdelan, z vidnimi žilami in grčami, katere nudijo ob dotiku posebno taktileno izkušnjo.

Lesene kuhinje, tako klasične, kot moderne, s svojo pojavnostjo in toplino lesa oplemenitijo prostor v stanovanjski enoti, namenjen pripravi hrane in pomivanju posode, ter ga spremenijo v prijeten in udoben bivalni prostor. Izbrati med različnimi stili lesene kuhinje, ni vedno enostavno, saj ima vsak stil svoje značilnosti in zanimivosti. Ponavadi imajo vratca klasičnih kuhinj debelejši masiven okvir, medtem ko so za moderne kuhinje značilna gladka vratca, velikokrat s skritimi kljukami. Modeli modernih kuhinj kombinirajo les s sodobnimi materiali in barvami.

Združiti tradicionalno znanje v obdelovanju lesa in moderne linije je izziv, ki si ga postavlja vse več proizvajalcev kuhinj. Na fotografiji je kuhinja italijanskega proizvajalca, katerega značilnost so masivna lesena vratca, bodisi s tradicionalnim pridihom, bodisi popolnoma modernega izgleda.

 

 

 

 

 

 

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave