Zmanjšajte količino odpadkov v vašem domu


Zmanjšajte količino odpadkov v vašem domu Če želite živeti ekološko in okolju prijazno, mora vaša prva skrb biti življenje s čim manj odpadki, pomembno pa je seveda tudi, kako z njimi ravnate.

Odpovejte reklame

Ste kdaj sešteli, koliko reklam se nabere v vašem nabiralniku v enem tednu? To je ogromno odvečnega papirja! Na nabiralnik nalepite nalepko, ki prepoveduje dostavljanje nenaslovljenih reklamnih sporočil, kupite pa jo lahko na vseh slovenskih poštah. Kaj pa če vas reklame zanimajo? Večina trgovcev ima svoje letake objavljene tudi na spletni strani, kjer jih lahko prelistate ali prenesete na računalnik, številne pa imajo tudi aplikacije za pametne telefone.

Pametno nakupovanje

Pred nakupom vedno premislite, ali je ta res nujen. Izogibajte se nakupu izdelkov s potratno embalažo, vnaprej pripravljenih jedi v plastičnih posodah ter plastičnih izdelkov za enkratno uporabo (kozarci, krožniki, pribor itd.). Ne kupujte vode v plastenkah!

Ponovna uporaba

Preden karkoli odvržete, pomislite o možnostih drugačne uporabe. Stare majice, na primer, lahko uporabite kot krpe za prah, nogavica brez para pa lahko postane domači termofor.

Ločevanje odpadkov

Resno se lotite ločevanja odpadkov. Če ne veste, kateri predmet sodi v katero zbiralno posodo, preverite spletno stran komunalnega podjetja, ki v vašem mestu skrbi za odvoz odpadkov. Nikoli v zbiralne posode ne mečite nevarnih odpadkov (na primer baterij). Zdravila s pretečenim rokom odnesite v lekarno, kjer bodo za njih ustrezno poskrbeli.

Uporaba bioloških odpadkov

Bioloških odpadkov ne mečite v smeti, temveč jih kompostirajte. Če živite v stanovanju, lahko uporabite kompostnik v obliki koša (na primer Organko), tekočino, ki nastane v času fermentacije pa uporabite za gnojenje balkonskih in notranjih rastlin. Če biološke odpadke odlagate v skupno posodo za biološke odpadke, jih nikdar vanjo ne mečite v plastični vrečki. S tem namreč izničite vse prednosti zbiranja bioloških odpadkov.

Fotografija: BigStock

  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave