Prenova na Inštitutu Jožef Stefan


Prenova na Inštitutu Jožef Stefan Raziskovalni prostori ne rabijo biti dolgočasni! To so ob prenovi Odseka za elektronsko keramiko tudi na Inštitutu Jožefa Štefana ...

Odsek za elektronsko keramiko izvaja raziskave ter sodeluje pri raziskovalno- razvojnih projektih in izobraževanju na področju sinteze, lastnosti in uporabe materialov za elektroniko. Izhodišča dela so zahteve po zmanjšanju dimenzij, združevanju funkcij, večja zanesljivost in ekološka sprejemljivost pripadajočih procesov na področju elektronskih komponent in sklopov. Njihovo poslanstvo je biti odlična raziskovalna skupina na področju raziskav materialov za elektroniko, ki povezuje svoje delo s komplementarnimi skupinami na področju fizike in elektronike doma in v tujini.

In prav na tem odseku Inštituta Jožef Stefan imajo za svoje delovanje v podstrešni etaži stavbe tri leta povsem prenovljene prostore, ki jih pri delu še bolj motivirajo. Upravičeno so lahko nanje zelo ponosni. V okviru prenove so obeležili tudi spomin na pobudnico projekta, takratno vodjo Odseka za elektronsko keramiko, prof.dr. Marijo Kosec. Po njej je bila poimenovana predavalnica. Obnovitvena dela so obsegala tudi izgradnjo stopnišča iz najvišjega nadstropja do podstrehe, kjer odsek za elektronsko keramiko deluje.

Prevladujeta dve barvi: bela in zelena, ki tukaj v več odtenkih nadvlada in je močno v ospredju. Kar pa sploh ni narobe. Zelena barva je namreč barva ravnotežja in harmonije, prenove in ponovnega rojstva. Obnavlja in vrača energijo ter je zavetišče pri vsakdanjih obremenitvah sodobnega življenja.

Zastekljene pisarne zagotavljajo dovolj zasebnosti in miru pri raziskovalnem delu, hkrati pa povezujejo skupne prostore z delovnimi, kar krepi občutek povezanosti in kolektivizma. Minimalizem je tukaj še nekoliko prečiščen, kar pa je za javne prostore nekaj običajnega, celo pričakovanega.

INŠTITUT JOŽEF STEFAN
arhitekturni biro: Demšar arhitekti / Gašper Demšar, Miha Maček
skupna površina: 300 m2
leto projekta: 2012
leto izvedbe: 2013

Galerija slik  • Hitri kontakt

  • O portalu Eko hiša & stil

    EKO HIŠA & STIL je portal, ki ponuja vse na temo ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš, vrta in okolice. Programska zasnova portala pokriva tematiko ekološke gradnje in ureditve individualnih stanovanjskih hiš: konkretne individualne ekološke projekte s kratkimi reprezentančnimi opisi, tlorisi in glavnimi informativnimi podatki. V njej najdete novosti iz gradbenih podjetij, ekološko gradbeno tehnologijo, finance, dogodke, nove izdelke, nasvete za ekološko gradnjo in opremo doma kot so ogrevalni sistemi, gradbeni materiali, novi izdelki in še več.

  • Povezave